Ulei pentru gătit. Care e mai bun

Florina Pop / 23 Martie 2019 / 18:19
Uleiul de măsline e preferat pentru salate datorită aromei FOTO: pexels.com
Uleiul de măsline e preferat pentru salate datorită aromei FOTO: pexels.com

Uleiul de măsline este doar un exemplu de uleiuri din plante bogate în grăsimi nesaturate, cel mai sănătos tip de grăsimi, folosit la gătit.

Care este cel mai bun ulei pentru gătit? Ghidul federal privind dieta pentru americani recomandă celor ce gătesc să aleagă un ulei lichid sau o grăsime lichidă, nu solidă. Autorii acelui ghid se bazează pe numeroase dovezi care arată că înlocuirea grăsimilor solide (în principal, a grăsimilor saturate) cu grăsimi lichide (mai ales grăsimi nesaturate) este legată de un risc mai scăzut de atac de cord și deces de la boli cardiovasculare.

„Toată grăsimea - fie că provine din semințe, nuci, carne, lapte, măsline sau avocado - conține un amestec de acizi grași diferiți, grăsimile de bază. Cu toate acestea, untul, untura, uleiul de nucă de cocos și uleiul de palmier conțin în majoritate acizi grași saturați. Cele mai multe uleiuri pe bază de plante, pe de altă parte, constau predominant din acizi grași nesaturați", se explică pe health.harvard.edu.

Însă este vreun ulei superior celorlalte? „Mulți experți recomandă uleiul de măsline, care este o componentă esențială a dietei de tip mediteranean. Dar există multe optiuni de ulei sănătos", afirmă doctorul Frank Hu, profesor de Nutriție și Epidemiologie, totodată președintele Departamentului de Nutriție de la Harvard T.H. Chan Școala de Sănătate Publică.

Ulei pentru gătit. Specialist: alegeți pe baza preferințelor

„S-ar putea să doriți să folosiți ulei de măsline extra virgin pentru salată și pentru scufundarea pâinii", adaugă el pentru site-ul citat. Dacă doriți o aromă mai neutră, nutriționistul Hu recomandă uleiul de canola.

La cele două tipuri de ulei amintite se adaugă altele recomandate: de șofrănel, soia, floarea-soarelui și uleiul de alge.

Uleiul de soia, împreună cu cel de canola, nuc și cel din semințe de in, toate conțin acidul linolenic care e principala sursă vegetariană de acizi grași omega-3 esențiali.

Concluzia? „Atunci când cumpărați uleiuri, nu ezitați să alegeți orice ulei lichid pe baza preferințelor", spune dr. Hu.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.24