Legătura dintre uleiul de măsline și cancerul de sân. Studii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Uleiul de măsline
Uleiul de măsline

Un studiu recent face legătura între uleiul de măsline extra vrgin și prevenirea cancerului de sân la femeile în vârstă. Chiar dacă nu se cunoaște exact care este explicația, utilizarea lui nu dăunează.

Un studiu preliminar publicat în JAMA, a relevat că femeile mai în vârstă din Spania care au consumat o dietă tradițională mediteraneană, îmbogățită cu ulei de măsline extra virgin, au fost mai puțin predispuse să fie diagnosticate cu cancer de sân.

Studiul a fost parte dintr-unul mai mare, numit Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED), scrie Harvard Health Publishing.

PREDIMED a analizat trei grupuri diferite de femei. Un grup a urmat dieta mediteraneană, plus porții suplimentare de ulei de măsline. Al doilea grup a urmat dieta și porții suplimentare de nuci. Femeile din al treilea grup au fost doar sfătuite să reducă aportul de grăsimi.

Studiul a impicat aproximativ 4.300 de femei cu vârste cuprinse între 60 și 80 ani, timp de cinci ani.

În timpul perioadei de studiu au fost diagnosticate 35 de cancere de sân. Au existat 62% mai puține forme de cancer în grupul care a consumat dieta îmbunătățită cu ulei de măsline, comparativ cu femeile care tocmai au fost sfătuite spus să își reducă aportul de grăsimi.

Dieta cu nuci sau grăsimi, fără diferențe majore

Rata de cancer de sân în grupul care a mâncat dieta mediteraneană îmbogățită cu nuci nu a fost statistic diferită față de grupul care a consumat grăsimi. Aceste rezultate trebuie confirmate prin studii mai lungi și mai ample.

Cercetarea PREDIMED contribuie la stabilirea uleiului de măsline - și a dietei mediteraneene în general - ca piatră de temelie a unei diete sănătoase.

Deși nu este probabil ca uleiul de măsline să fie răspunsul la prevenirea cancerului de sân, utilizarea acestuia în mod generos nu va afecta negativ.

 Articolul original poate fi găsit AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel