Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților

Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților FOTO: Freepik

Ai făcut greșit cafeaua. Specialiștii explică cum trebuie, de fapt, să îți prepari băutura de dimineață pentru a avea un gust intens.

Specialiștii de la University of Pennsylvania au descoperit cum poate fi obținută o cafea mai aromată și mai intensă folosind metoda clasică de preparare prin turnare.

"Ce recomandăm este să turnați apa de la o înălțime cât mai mare, menținând un flux laminar, adică jetul să nu se fragmenteze când lovește zațul de cafea", a explicat autorul studiului, Ernest Park, potrivit Daily Mail.

Echipa a constatat că jeturile groase de apă, specifice ceainicelor tip gooseneck, sunt ideale pentru a atinge această înălțime și pentru a menține fluxul uniform.

"Avalanșa" din zațul de cafea

Potrivit cercetătorilor, un jet puternic și concentrat creează o adevărată avalanșă în patul de cafea, făcând ca zațul să se recircule și să se amestece mai bine cu apa. Rezultatul: o băutură mai intensă, obținută cu mai puține boabe.

"Dacă jetul este prea subțire, acesta se rupe în picături. Asta trebuie evitat, pentru că nu permite amestecarea eficientă a zațului", a explicat coautoarea Margot Young.

Cum au testat metoda

Pentru a înțelege mai bine procesul, cercetătorii au folosit particule transparente iluminate cu laser într-o pâlnie de sticlă, vizualizând modul în care jetul de apă afectează dinamica amestecului.

Aceștia încurajează pasionații de cafea să experimenteze acasă, mai ales că mărimea granulației cafelei și alte variabile rămân de studiat.

"Putem învăța multe, atât din chimie, cât și din fizică, dacă privim chiar și spre bucătărie. Asta poate duce la descoperiri științifice neașteptate", spun autorii.

Sfaturi practice pentru o preparare prin turnare perfectă

  • Folosiți un ceainic tip gooseneck;
  • Turnați apa de la înălțime maximă, menținând jetul stabil;
  • Clătiți filtrul de hârtie cu apă fierbinte înainte de folosire pentru a elimina gustul "de hârtie";
  • Optați pentru apă de izvor de calitate, fiartă în prealabil;
  • Folosiți o granulație mediu-groasă și un timp de preparare de aproximativ trei minute;
  • Temperatura mai ridicată evidențiază notele de prăjire mai deschisă, iar cea mai scăzută oferă un gust mai intens de prăjire închisă.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Physics of Fluids.

Conținut recomandat

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare