Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților

Ai făcut greșit cafeaua. Specialiștii explică cum trebuie, de fapt, să îți prepari băutura de dimineață pentru a avea un gust intens.
Specialiștii de la University of Pennsylvania au descoperit cum poate fi obținută o cafea mai aromată și mai intensă folosind metoda clasică de preparare prin turnare.
"Ce recomandăm este să turnați apa de la o înălțime cât mai mare, menținând un flux laminar, adică jetul să nu se fragmenteze când lovește zațul de cafea", a explicat autorul studiului, Ernest Park, potrivit Daily Mail.
Echipa a constatat că jeturile groase de apă, specifice ceainicelor tip gooseneck, sunt ideale pentru a atinge această înălțime și pentru a menține fluxul uniform.
"Avalanșa" din zațul de cafea
Potrivit cercetătorilor, un jet puternic și concentrat creează o adevărată avalanșă în patul de cafea, făcând ca zațul să se recircule și să se amestece mai bine cu apa. Rezultatul: o băutură mai intensă, obținută cu mai puține boabe.
"Dacă jetul este prea subțire, acesta se rupe în picături. Asta trebuie evitat, pentru că nu permite amestecarea eficientă a zațului", a explicat coautoarea Margot Young.
Cum au testat metoda
Pentru a înțelege mai bine procesul, cercetătorii au folosit particule transparente iluminate cu laser într-o pâlnie de sticlă, vizualizând modul în care jetul de apă afectează dinamica amestecului.
Aceștia încurajează pasionații de cafea să experimenteze acasă, mai ales că mărimea granulației cafelei și alte variabile rămân de studiat.
"Putem învăța multe, atât din chimie, cât și din fizică, dacă privim chiar și spre bucătărie. Asta poate duce la descoperiri științifice neașteptate", spun autorii.
Sfaturi practice pentru o preparare prin turnare perfectă
- Folosiți un ceainic tip gooseneck;
- Turnați apa de la înălțime maximă, menținând jetul stabil;
- Clătiți filtrul de hârtie cu apă fierbinte înainte de folosire pentru a elimina gustul "de hârtie";
- Optați pentru apă de izvor de calitate, fiartă în prealabil;
- Folosiți o granulație mediu-groasă și un timp de preparare de aproximativ trei minute;
- Temperatura mai ridicată evidențiază notele de prăjire mai deschisă, iar cea mai scăzută oferă un gust mai intens de prăjire închisă.
Rezultatele cercetării au fost publicate în Physics of Fluids.
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
"Japanese Walking" - noul trend din fitness care promite să te mențină în formă cu un efort minim. Funcționează cu adevărat?
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Trucul care îți scade costul la facturile de gaz și curent
Nu stați pe toaletă mai mult de 10 minute! Medicii avertizează. Adevărul despre cel mai rău obicei pe care îl avem la baie
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
De ce ne năpădesc gândurile înainte de a adormi. Trucul simplu care ne curăță mintea
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Cum să scazi facturile la căldură. Trucul pe care trebuie să-l știi
Trucurile simple care îți încălzesc locuința fără să-ți golească buzunarele. Îți încălzesc casa rapid, mult și fără costuri mari.
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.