Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Ai făcut greșit cafeaua. Specialiștii explică cum trebuie, de fapt, să îți prepari băutura de dimineață pentru a avea un gust intens.
Specialiștii de la University of Pennsylvania au descoperit cum poate fi obținută o cafea mai aromată și mai intensă folosind metoda clasică de preparare prin turnare.
"Ce recomandăm este să turnați apa de la o înălțime cât mai mare, menținând un flux laminar, adică jetul să nu se fragmenteze când lovește zațul de cafea", a explicat autorul studiului, Ernest Park, potrivit Daily Mail.
Echipa a constatat că jeturile groase de apă, specifice ceainicelor tip gooseneck, sunt ideale pentru a atinge această înălțime și pentru a menține fluxul uniform.
"Avalanșa" din zațul de cafea
Potrivit cercetătorilor, un jet puternic și concentrat creează o adevărată avalanșă în patul de cafea, făcând ca zațul să se recircule și să se amestece mai bine cu apa. Rezultatul: o băutură mai intensă, obținută cu mai puține boabe.
"Dacă jetul este prea subțire, acesta se rupe în picături. Asta trebuie evitat, pentru că nu permite amestecarea eficientă a zațului", a explicat coautoarea Margot Young.
Cum au testat metoda
Pentru a înțelege mai bine procesul, cercetătorii au folosit particule transparente iluminate cu laser într-o pâlnie de sticlă, vizualizând modul în care jetul de apă afectează dinamica amestecului.
Aceștia încurajează pasionații de cafea să experimenteze acasă, mai ales că mărimea granulației cafelei și alte variabile rămân de studiat.
"Putem învăța multe, atât din chimie, cât și din fizică, dacă privim chiar și spre bucătărie. Asta poate duce la descoperiri științifice neașteptate", spun autorii.
Sfaturi practice pentru o preparare prin turnare perfectă
- Folosiți un ceainic tip gooseneck;
- Turnați apa de la înălțime maximă, menținând jetul stabil;
- Clătiți filtrul de hârtie cu apă fierbinte înainte de folosire pentru a elimina gustul "de hârtie";
- Optați pentru apă de izvor de calitate, fiartă în prealabil;
- Folosiți o granulație mediu-groasă și un timp de preparare de aproximativ trei minute;
- Temperatura mai ridicată evidențiază notele de prăjire mai deschisă, iar cea mai scăzută oferă un gust mai intens de prăjire închisă.
Rezultatele cercetării au fost publicate în Physics of Fluids.
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
