Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Roșiile sunt un ingredient de bază în orice bucătărie, iar dacă primul tău impuls este să le pui în frigider după ce le aduci de la magazin, s-ar putea să le faci mai mult rău decât bine.
Specialiștii în nutriție și știință alimentară avertizează: frigiderul afectează gustul, textura și chiar valoarea nutritivă a roșiilor.
Uite de ce și cum ar trebui să depozitezi roșiile corect.
1. Temperaturile scăzute afectează textura roșiilor
Roșiile sunt sensibile la frig.
Conform USDA (Departamentul Agriculturii din SUA) și Universității din California, Divizia de Agricultură și Resurse Naturale, temperaturile sub 12°C pot cauza așa-numitele "leziuni prin frig".
Frigul deteriorează membranele celulelor din roșii, ducând la o textură făinoasă, moale și neplăcută. Odată ce structura internă este compromisă, roșia își pierde fermitatea și devine neatractivă, mai ales în salate sau sandvișuri.
Sfat util: Ține roșiile pe blat, cu codița în jos, departe de lumina directă a soarelui, la o temperatură între 13 - 21°C.
2. Frigul oprește dezvoltarea aromei
Roșiile continuă să se coacă și după ce au fost culese, un proces esențial pentru dezvoltarea gustului lor. Acest proces implică activarea unor enzime care produc compuși volatili, responsabili pentru aroma specifică a roșiei.
Un studiu realizat de Universitatea din Florida (PNAS, 2016) a arătat că expunerea roșiilor la temperaturi sub 12°C, chiar și pentru câteva zile, poate dezactiva genele responsabile pentru producerea acestor compuși aromatici.
Rezultatul? O roșie fadă, apoasă, fără gust.
Gustul roșiei depinde de un echilibru delicat între zaharuri, acizi și arome, toate afectate de temperaturile scăzute.
3. Refrigerarea poate afecta ușor conținutul nutritiv
Deși frigul nu distruge complet nutrienții din roșii, poate influența biodisponibilitatea acestora, mai ales atunci când se combină cu degradarea provocată de coacerea excesivă.
Roșiile sunt bogate în licopen, un antioxidant puternic asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și cancer (conform Institutului American pentru Cercetarea Cancerului).
Totuși, după expunerea la frig și apoi la reîncălzire, pot apărea pierderi minore de nutrienți, din cauza oxidării și descompunerii pereților celulari.
Pentru a păstra licopenul și vitamina C, păstrează roșiile la temperatura camerei și consumă-le cât mai proaspete.
Dacă roșiile sunt foarte coapte și încep să se înmoaie, le poți pune la frigider pentru a încetini degradarea, dar doar pentru 1 - 2 zile.
La fel, dacă ai tăiat o roșie, păstrează partea rămasă într-un recipient etanș, în frigider, și consum-o cât mai repede.
Deci, care e cel mai bun mod de a păstra roșiile?
Ei bine, pune-le într-un bol pe blatul din bucătărie, cu codița în jos. Lasă-le să se coacă natural și bucură-te de gustul lor adevărat.
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.