Ulei de in, beneficii și riscuri dovedite științific

Oamenii folosesc ulei de in de mii de ani și se știe că acesta aduce o varietate de beneficii pentru sănătate. Mai multe studii arată, însă, exact ce beneficii aduce acesta și cum trebuie folosit....
Uleiul de semințe de in provine din semințe coapte, pe care producătorii le-au presat la rece pentru a extrage uleiul. Uleiul de in este disponibil în comerț. El conține un tip de acid gras omega-3 numit acid alfa-linolenic (ALA).
Corpul folosește ALA din uleiul de in și îl transformă, în cantități mici, în alți acizi grași, incluzând acidul docosahexaenoic și acidul eicosapentaenoic. Acizii grași omega-3 sunt vitali pentru sănătatea fizică și mentală a unei persoane.
Uleiul de semințe oleaginoase nu conține aceleași substanțe nutritive ca și semințele întregi. De exemplu, semințele conțin fibre, magneziu și vitamina B, dar uleiul de semințe de in nu are.
Beneficiile uleiului de in
Deși oamenii de știință au efectuat mai multe cercetări în materie de semințe de in, decât în cazul uleiului de semințe de in, unele studii asupra uleiului arată rezultate promițătoare.
Beneficiile posibile ale uleiului de semințe de in sunt:
Reducerea colesterolului
Similar semințelor de in, uleiul de in poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol. ALA din uleiul de in ar putea juca un rol în scăderea lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul „rău".
Într-un mic studiu care a implicat 15 adulți, participanții au consumat fiecare seară, fie ulei de in sau de porumb o dată pe zi.
Cercetătorii au măsurat, întâi, nivelurile de colesterol ale participanților la începutul studiului și, din nou, după 12 săptămâni.
Cei care au consumat uleiul de porumb nu au avut nicio schimbare în nivelul de colesterol, în timp ce cei care au consumat uleiul de in au avut o scădere semnificativă a LDL.
Lupta împotriva cancerului
Uleiul din semințe de poate ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer. Deși este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a se ajunge la o concluzie clară, unele studii pe animale sunt încurajatoare.
Un studiu pe șoareci cu tumori pulmonare a constatat că cei care au consumat o dietă cu 10% de semințe de in, au avut mai puține tumori comparativ cu cei din grupul de control.
Cercetătorii au studiat, de asemenea, efectele semințlor de in și ale uleiului de în de alte tipuri de cancer.
O revizuire a literaturii de specialitate arată că, în studiile pe animale, acidul gras din uleiul de in poate suprima dimensiunea și creșterea tumorii mamare, precum și că poate promova moartea celulelor canceroase.
Tratarea dermatitei atopice
Uleiul de in poate avea, de asemenea, beneficii pentru piele și păr, cum ar fi reducerea anumitor simptome ale dermatitei atopice. Dermatita atopică este un tip de eczemă, care este o afecțiune pe termen lung care provoacă înroșirea pielii și mâncărimi.
Un studiu a analizat efectul consumului de ulei de in pe șoareci cu dermatită. După 3 săptămâni, șoarecii au prezentat simptome scăzute la nivelul pielii, cum ar fi roșeața, umflarea și mâncărimi.
Reducerea riscului de diabet
Uleiul de in poate, de asemenea, ajuta la scăderea riscului de diabet. O revizuire sistematică din 2015 a analizat studii pentru a determina efectul uleiului de in în cazul persoanelor cu diabet zaharat.
Un studiu a implicat 25 de persoane care aveau prediabet. Acești participanți au fost fie femei care erau la menopauză, fie bărbați supraponderali. Ei au consumat fie 13 grame, fie 26 de grame de semințe de in, zilnic, timp de 12 săptămâni.
După 12 săptămâni, cei care au consumat 13 g de semințe de in au avut o scădere a nivelului de zahăr din sânge. Cei care au mâncat doze mai mari de semințe de in, nu au suferit modificări.
Cercetătorii nu știu de ce grupul cu doze mari nu a avut modificări. În timp ce uleiul de in poate avea un efect pozitiv asupra persoanelor cu prediabet, sunt necesare studii mai ample și mai cuprinzătoare pentru a face concluzii ferme.
Scăderea inflamației
Într-o meta-analiză, semințele de in și derivații săi au scăzut proteina C-reactivă circulantă, care este un marker al inflamației. Cu toate acestea, aceste rezultate au fost prezente numai la adulții care au fost obezi.
Posibile riscuri
Efectele adverse ale uleiului de in pot include gaz și balonare.
Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă din SUA este de obicei sigur să consumăm ulei de in, dar în cantități limitate.
Sunt posibile efecte adverse minore în funcție de doză și de reacția individuală a persoanei. Efectele adverse posibile includ:
- gaze,
- balonare,
- diaree.
Există puține informații cu privire la faptul dacă uleiul de in este sau nu este sigur să fie consumat în timpul sarcinii sau a alăptării.
Dacă cineva dorește să ia ulei de in pentru o anumită afecțiune, este mai bine să discute mai întâi cu un medic pentru a se asigura că nu există interacțiuni posibile cu medicamentele sau tratamentele actuale.
Un medic poate recomanda oprirea utilizării semințelor de in cu câteva săptămâni înainte de operație.
Cum se folosește uleiul de in
Uleiul de in este sensibil la lumină și la căldură, deci cel mai bine este să-l cumpărați într-o sticlă opacă sau din sticlă întunecată, pentru a-l proteja de lumină și să-l păstrați într-un loc răcoros și întunecat.
Gustul uleiului din in este ușor. Oamenii pot bea o lingură sau o poate pune peste salate și în sosuri.
Dacă îl folosiți la gătit, trebuie să știți că uleiul de in este sensibil la căldură, așa că I se schimbă proprietățile nutriționale.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.