EpiPen, disponibil pentru persoanele care se vaccinează în farmacii. Ce este EpiPen și câte persoane au făcut șoc anafilactic. Pintea: Au scos din stoc 2 dispozitive special pentru asta

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Vaccinarea în farmacii - Foto: Freepick @BillionPhotos
Vaccinarea în farmacii - Foto: Freepick @BillionPhotos

Ce este EpiPen şi pentru ce se utilizează? Câte cazuri de anafilaxie au existat după vaccinarea antigripală în farmacii.

"România a introdus un program pilot pentru vaccinare împotriva gripei în famacii, alăturându-se unei practici de succes la nive european în ceea ce privește vacccinarea în farmacii. Franța, Portugalia, Elveția, Germania, Irlanda sunt doar câteva dintre statele europene în care vaccinarea în farmacii funcționează cu succes de câțiva ani de zile.

Pe listă s-a adăugat anul trecut și Polonia pentru vaccinarea anti-COVID.

Este îmbucurător că pete 100 de farmacii la nivel național s-au înscris în acest program și ne bucură că mai mult de 1000 de farmaciști au urmat cursurile post-universitare necesare obținerii unei acreditări pentru vaccinarea în farmacie.

Proiectul a mai confirmat ceva, anume că vaccinarea în farmacii este 100% sigură. Pe tot parcursul derulării proiectului nu am avut absolut niciun fel de reacție adversă", a declarat Cătălina Pintea, Președinte ADRFR, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității".

Ce este EpiPen şi pentru ce se utilizează? Câte cazuri de anafilaxie au existat după vaccinarea antigripală în farmacii

 

"Pentru cei care fac o reacție mai severă la vaccin, în cabinetele medicilor de familie există un dispozitiv, un EpiPen, un fel de pix pe care atunci când îl acționezi declanșează un arc și introduce o substanță care rezolvă problema. În farmacii sunt 20 - 30 de astfel de dispozitive, pentru că farmacia le oferă pacienților cu probleme. Ele sunt gândite pentru a fi folosite de pacient nu de medic", a completat Val Vâlcu.

EpiPen este o soluție sterilă în stilou preumplut pentru injectarea de urgență în mușchi (intramuscular) și este utilizat pentru tratamentul de urgență al reacțiilor alergice severe (anafilaxie), cauzate de alergeni, de exemplu alimente, medicamente, înțepături sau mușcături de insecte sau induse de exercițiul fizic sau de cauze necunoscute.

Acest dispozitiv este destinat pentru administrare imediată la pacienți care prezintă un risc crescut de anafilaxie, inclusiv persoanele cu antecedente de reacții anafilactice.

Simptome care semnalează apariția unei reacții anafilactice includ: senzație de mâncărime a pielii, erupții pe piele (o urticarie), înroșire a feței, umflare a buzelor, gâtului, limbii, mâinilor și picioarelor, respirație șuierătoare, răgușeală, greață, vărsături, crampe abdominale și, în unele cazuri, pierderea conștienței.

Substanța activă conținută în stiloul preumplut (pen) este adrenalina, care este un medicament adrenergic.

Acesta acționează direct asupra sistemului cardiovascular (inimă si circulația sângelui) și respirator (plămâni), contracarând efectele potențial letale de anafilaxie prin constricția rapidă a vaselor de sânge, relaxarea mușchilor de la nivelul pieptului pentru a îmbunătăți respirația și bătăile inimii.

"O parte importantă a trainingului pe care l-au efectuat farmaciștii a fost managementul reacțiilor adverse, în cazul în care acestea se întâmplă și mai mult de atât, toate farmaciile înrolate în acest program au scos de pe stocul lor și au alocat la nivelul punctului de vaccinare 2 EpiPen, special pentru așa ceva.

Nu a fost folosit niciun EpiPen, nu a fost necesar", a mai spus Cătălina Pintea.

Întrebată dacă va crește interesul vaccinării în farmacii, Cătălina Pintea a spus că "obiectivul nostru este să continuăm și să permanetizăm programul împotriva gripei, în farmacii. Beneficiile ar ține atât de sănătatea publică în ansamblu, cât și de prevenția și sănătatea pacienților la nivel individual și aceste beneficii se fac pentru a fi o practică solidă de vaccinare în farmacii în multe dintre statele europene".

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel