"Infecția HIV va continua să existe". Dr. Cătălin Apostolescu: Nu așteaptă decât prostia noastră. Vorbim despre o epidemie uitată

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
HIV, Cătălin Apostolescu - Foto: Freepik @whitebearstudio
HIV, Cătălin Apostolescu - Foto: Freepik @whitebearstudio

"Cred că putem să vorbim despre epidemie uitată. Infecția HIV și epidemia HIV vor continua să existe și nu fac decât să așteapte prostia noastră".

Virusul Imunodeficienței Umane (HIV) este un virus care afectează sistemul imunitar al organismului uman, făcându-l mai vulnerabil la infecții și boli.

Descoperit în anii '80, HIV a devenit o problemă globală de sănătate publică, cu impactul său devastator asupra indivizilor și comunităților.

"Institutul Matei Balș, de mai mult de 30 de ani, reușește să fie bastionul principal al luptei împotriva HIV în România și, practic, foarte multe din ideile care se aplică în momentul de față în țară sunt plecate de aici din Institut.

Prin urmare, și pentru viitor avem planuri de a îmbunătăți calitatea asistenței pacienților infectați cu acest virus.

Ceea ce aș vrea eu să accentuez, însă, în momentul de față este că trăim un mic paradox!

Cătălin Apostolescu - Foto: Dezbatere cu ocazia „1 Decembrie - ziua mondială SIDA”. Calitatea vieții PLHIV în România

În ultimii 30 de ani am făcut niște progrese remarcabile în diagnosticarea și în tratarea infecției HIV și am dus la îmbunătățirea considerabilă a calității acestor pacienți și începem să fim victimele propriului nostru succes, în sensul că atât în rândul medicilor, cât și în rândul populației, infecția HIV a început să fie bagatelizată.

Cred că putem să vorbim despre epidemie uitată. În momentul de față nimeni nu se mai gândește. Sigur, au venit și alte provocări peste noi.

Ceea ce vreau eu să spun este că infecția HIV și epidemia HIV vor continua să existe și că nu așteaptă decât prostia noastră ca să poată să reizbucnească din nou evenimentul care, cel de astăzi este bine venit.

Dar din punctul meu de vedere, și-mi asum și o parte din vină, facem încă mult prea puțin pentru a ține în atenția opiniei publice evenimentul HIV și toți cei de aici din sală avem această datorie: să nu uităm că HIV-ul există și că chiar dacă, calitatea vieții pacienților s-a modificat remarcabil, ea se poate prăbuși oricând dacă noi luăm piciorul de pe accelerație", a declarat managerul Institutului Național de Boli Infecțioase, "prof. dr. Matei Balș", dr. Cătălin Apostolescu, în cadrul Dezbaterii "Calitatea vieții PLHIV în România", organizată de Federația UNOPA și transmisă de DC MEDICAL.

HIV se transmite în principal prin contactul cu sângele, prin relații sexuale neprotejate, utilizarea de ace infectate sau instrumente medicale nesterile și de la mamă la copil în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării.

Persoanele care trăiesc cu HIV se confruntă adesea cu stigmatizarea și discriminarea din partea societății. Combaterea stereotipurilor și educarea publicului despre modurile de transmitere și prevenirea HIV sunt cruciale pentru eliminarea acestor prejudecăți.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel