Iulian Petre (UNOPA): 5 medicamente noi HIV/SIDA, pierdute în birocrație. „Trebuiau să intre compensate în noiembrie”

Dana Lascu / 02 dec 2020 / 12:39
EXCLUSIV
Medicamente
Medicamente

Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA, spune că de luni de zile Guvernul nu reușește să aprobe introducerea pe piață a 5 noi molecule destinate pacienților HIV/SIDA. Aceste medicamente sunt extrem de necesare, în condițiile în care virusul HIV se adaptează și nu mai răspunde, la un moment dat, la vechile tratamente. 

Din cauza pandemiei COVID-19, toate spitalele de Boli Infecțioase sunt practic blocate. Așa se face că doar o treime dintre pacienții cu HIV/SIDA au reușit să-și facă analizeze periodice, iar tratamentul au fost nevoiți să și-l ia efectiv de la poarta spitalelor, sau în cel mai fericit caz, de la corturile de triaj. Există însă soluții. 

„Asta ceream autorităților, ceream Ministerului să facă pașii necesari în asigura accesul la tratament. Iar când vorbim de acces la tratament, o măsură pe care am solicitat-o a fost aceea de a le trimite tratamentul prin curierat la pacienți acasă, pentru a elimina din riscuri”, a punctat Iulian Petre, directorul executiv UNOPA (Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA), EXCLUSIV la dezbaterea online DC Medical organizată de Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA.

Virusul HIV este însă extrem de parșiv. În timp, se adaptează la tratamente și, la un moment dat, medicamentele pot fi ineficiente. „Dacă în anii ‘80 vorbeam de 6-7 pastile, luate de nu știu câte ori pe zi și cu efecte secundare, acum aceste efecte secundare au fost reduse, au dispărut, sunt necesare mai puține pastile. Dar, din cauza adaptabilității virusului HIV sunt necesare noi molecule. Pentru că dacă nu ai acces la ele, pe măsură ce virusul evoluează și se adaptează, se pierde tot ce s-a câștigat până acum”, a arătat jurnalistul Val Vâlcu, realizatorul dezbaterii.

5 molecule, amânate de Guvern

Aceste medicamente noi există, doar că Guvernul României de un an aproape tergiversează aprobarea lor. 

„Pe masa Guvernului este o hotărâre și așteptăm cu toții să o aprobe (..) sunt incluse și medicamente HIV/SIDA care așteaptă să intre compensate pentru pacienții din România, un număr de 5 molecule de peste un an de zile, sunt pierdute în birocrația aprobărilor. Erau programate (să fie aprobate, n.r.) pentru luna noiembrie, dar încă nu au ieșit din Guvern și se pare că trece și luna noiembrie fără ca pacienții să aibă acces la aceste medicamente”, spunea Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA. 

Cât de parșiv este virusul HIV și ce înseamnă noile medicamente pe care le așteaptă pacienții din România, aflați din VIDEO: 

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy