Leucocitele, răspunsul imunitar al corpului. Testul care îți arată numărul de globule albe din sânge

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Leucocitele, răspunsul imunitar al corpului Foto: Freepik @sekretserg
Leucocitele, răspunsul imunitar al corpului Foto: Freepik @sekretserg

Leucocitele, răspunsul imunitar al corpului. Află câte tipuri sunt, cum sunt produse și ce boli pot să apară în funcție de numărul lor.

Globulele albe circulă în sânge și ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor. Celulele stem din măduva osoasă sunt responsabile pentru producerea de globule albe din sânge. Măduva osoasă stochează apoi aproximativ 80-90% din globulele albe din sânge.

Atunci când apare o infecție sau o afecțiune inflamatorie, organismul eliberează globule albe din sânge pentru a ajuta la combaterea infecției.

Vezi și: Cum să slăbești fără să scazi masă musculară. Efectul restricției calorice 3 zile pe săptămână 

Tipuri și funcții

Medicii au identificat trei categorii principale de celule albe din sânge: granulocite, limfocite și monocite. Secțiunile de mai jos le analizează mai detaliat.

Granulocite

Granulocitele sunt celule albe din sânge care au granule mici care conțin proteine. Există trei tipuri de celule granulocite:

- Basofile: Acestea reprezintă mai puțin de 1% de celule albe din sânge din organism și sunt de obicei prezente în număr crescut după o reacție alergică.

- Eozinofile: Acestea sunt responsabile de răspunsul la infecțiile provocate de paraziți. De asemenea, ele joacă un rol în răspunsul imunitar general, precum și în răspunsul inflamator, în organism.

- Neutrofile: Aceștia reprezintă majoritatea a globulelor albe din organism. Ele acționează ca gardieni, ajutând la înconjurarea și distrugerea bacteriilor și ciupercilor care pot fi prezente în organism.

Vezi și: Băutura care îți curăță plămânii. Rezultate în 2 săptămâni. Tratamente de făcut acasă pentru plămâni sănătoși

Limfocite

Aceste celule albe din sânge includ următoarele:

- Celule B: Cunoscute și sub numele de limfocite B, aceste celule produc anticorpi pentru a ajuta sistemul imunitar să organizeze un răspuns la infecții.

- Celule T: Cunoscute și sub numele de limfocite T, aceste celule albe din sânge ajută la recunoașterea și eliminarea celulelor care cauzează infecții.

- Celule ucigașe naturale: Aceste celule sunt responsabile de atacarea și uciderea celulelor virale, precum și a celulelor canceroase.

Monocite

Monocitele sunt celule albe din sânge care alcătuiesc aproximativ 2-8% din numărul total de celule albe din sânge din organism. Acestea sunt prezente atunci când organismul luptă împotriva infecțiilor cronice.

Acestea vizează și distrug celulele care provoacă infecții.

Care este media

Potrivit unui studiu, intervalul normal (pe milimetru cub) al globulelor albe din sânge, în funcție de vârstă, este următorul:

- Nou-născut  13.000-38.000

- Bebeluș de 2 săptămâni  5.000-20.000

- Adult  4.500-11.000

Intervalul normal pentru o femeie însărcinată în al treilea trimestru este de 5.800-13.200 pe milimetru cub.

Număr ridicat de globule albe din sânge

Dacă organismul unei persoane produce mai multe globule albe decât ar trebui, medicii numesc acest lucru leucocitoză.

Un număr mare de celule albe din sânge poate indica următoarele afecțiuni medicale:

- Răspunsuri alergice, cum ar fi cele datorate unui atac de astm

- Afecțiuni care pot provoca moartea celulelor, cum ar fi arsurile, atacul de cord și traumatismele

- Afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală sau vasculita

- Infecții, cum ar fi cele cu bacterii, viruși, ciuperci sau paraziți

- Leucemie

Procedurile chirurgicale care determină moartea celulelor pot provoca, de asemenea, un număr ridicat de globule albe.

Număr scăzut de globule albe din sânge

Dacă organismul unei persoane produce mai puține celule albe din sânge decât ar trebui, medicii numesc acest lucru leucopenie.

Condițiile care pot cauza leucopenie includ:

- Afecțiuni autoimune, cum ar fi lupus și HIV

- Afectarea măduvei osoase, cum ar fi în urma chimioterapiei, radioterapiei sau expunerii la toxine

- Tulburări ale măduvei osoase

- Leucemie

- Limfom

- Septicemie, care este un tip grav de infecție

- Deficiențe de vitamina B-12

Medicii pot monitoriza continuu globulele albe din sânge pentru a determina dacă organismul organizează un răspuns imunitar la o infecție.

Testul pentru determinarea globulelor albe din sânge

În timpul unei examinări fizice, un medic poate efectua o numărătoare a celulelor albe din sânge (WBC) cu ajutorul unui test de sânge. Aceștia pot solicita o numărătoare pentru a testa sau a exclude alte afecțiuni care pot afecta globulele albe din sânge.

Deși o probă de sânge este cea mai comună abordare pentru testarea celulelor albe din sânge, un medic poate testa și alte fluide corporale, cum ar fi lichidul cefalorahidian, pentru prezența celulelor albe din sânge.

Un medic poate solicita un WBC pentru a:

- Testarea alergiilor

- Testarea pentru infecții

- Testarea pentru leucemie

- A monitoriza evoluția anumitor afecțiuni

- Să monitorizeze eficacitatea unor tratamente, cum ar fi transplantul de măduvă osoasă

Afecțiuni care afectează globulele albe din sânge

Următoarele sunt afecțiuni care pot avea un impact asupra numărului de celule albe din sânge pe care o persoană le are în organism:

Anemie aplastică

Aceasta este o afecțiune în care organismul unei persoane distruge celulele stem din măduva osoasă.

Celulele stem sunt responsabile pentru crearea de noi globule albe din sânge, globule roșii și trombocite.

Sindromul Evans

Aceasta este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar al organismului distruge celulele sănătoase, inclusiv celulele roșii și albe din sânge.

HIV

HIV poate scădea cantitatea de celule albe din sânge numite celule T CD4. Atunci când numărul de celule T ale unei persoane scade sub 200, un medic poate diagnostica SIDA.

Leucemie

Leucemia este un tip de cancer care afectează sângele și măduva osoasă. Leucemia apare atunci când globulele albe din sânge se produc rapid și nu sunt capabile să lupte împotriva infecțiilor.

Mielofibroza primară

Această afecțiune face ca organismul unei persoane să producă în exces unele tipuri de celule sanguine. Aceasta provoacă cicatrici în măduva osoasă a unei persoane.

Cum să crești sau să scazi numărul de celule albe din sânge

Dacă o persoană trebuie sau nu să își modifice numărul de celule albe din sânge va depinde de diagnostic.

Dacă au o afecțiune medicală care afectează numărul de globule albe din organism, ar trebui să discute cu un medic despre obiectivele pentru numărul de globule albe, în funcție de planul de tratament actual.

O persoană își poate scădea numărul de celule albe din sânge luând medicamente precum hidroxiureea sau supunându-se unei leucafereze, care este o procedură care utilizează o mașină pentru a filtra sângele.

În cazul în care numărul de celule albe din sânge al unei persoane este scăzut din cauza tratamentelor împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia, medicul poate recomanda evitarea alimentelor care conțin bacterii. Acest lucru poate ajuta la prevenirea infecțiilor.

O persoană poate lua, de asemenea, factori de stimulare a coloniilor. Aceștia pot ajuta la prevenirea infecțiilor și la creșterea numărului de globule albe din organism.

Globulele albe din sânge sunt o parte importantă a răspunsului sistemului imunitar al organismului. Există diferite tipuri de globule albe din sânge și fiecare are o funcție specifică în organism.

Anumite afecțiuni pot afecta numărul de globule albe din organism, determinând ca acestea să fie prea mari sau prea mici.

Dacă este necesar, o persoană poate lua medicamente pentru a-și modifica numărul de celule albe din sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel