Cafeaua, prieten sau dușman? Cum influențează sănătatea

coffee_1324126_1280_97409700

Cafeaua a fost mult timp învinovățită pentru mai multe probleme de sănătate. Studiile recente nu au găsit însă nicio legătură între consumul de cafea și un risc crescut de boli de inimă sau...

Medicul Donald Hensrud, M.D. de la Mayo Clinic face lumină în ceea ce privește consumul de cafea și beneficiile pe care le aduce consumul acestei băuturi.

"De ce această schimbare a gândirii despre cafea? Studiile anterioare nu au avut în vedere comportamentele cunoscute de risc ridicat, precum fumatul și inactivitatea fizică, care tind să fie mai frecvente în rândul consumatorilor de cafea. Studiile au arătat că această băutură poate avea beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea împotriva bolii Parkinson, diabetului de tip 2 și a bolilor hepatice, inclusiv cancerul hepatic. Cafeaua pare de asemenea să îmbunătățească funcția cognitivă și să scadă riscul de depresie", explică medicul.

Cu toate acestea, medicul spune că cercetarea pare să prezinte anumite riscuri. Consumul mare de cafea nefiltrată (fiartă sau espresso) a fost asociat cu creșteri ușoare ale nivelului de colesterol. În plus, unele studii au descoperit că două sau mai multe căni de cafea pe zi pot crește riscul de boli de inimă la persoanele cu o mutație genetică specifică - și destul de frecventă - care încetinește defalcarea cofeinei în organism. Deci, cât de rapid metabolizați cafeaua vă poate afecta riscul pentru sănătate.

"Deși cafeaua poate avea mai puține riscuri în comparație cu beneficiile, rețineți că alte băuturi, cum ar fi laptele și unele sucuri de fructe, conțin substanțe nutritive pe care cafeaua nu le are. De asemenea, adăugarea de frișcă și zahăr în cafeaua dvs. adaugă grăsimi și calorii - până la sute de calorii în unele cazuri", a mai spus doctorul. 

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250