EXCLUSIV "Tot ce nu ai ars în 3 ore se depune". Doru Negru: Societatea ne-a învățat prost. Tot ce alunecă pe Valea Gâtului în jos are două posibilități - se arde sau se depune

"Ca să arzi ce ai vârât pe sub nas ai 3 ore. Tot ce alunecă pe Valea Gâtului în jos, după ce a înghițit are două posibilități: se arde sau se depune".
Într-o lume în care obiceiurile alimentare sunt diverse și ritmul vieții este rapid, mulți dintre noi ne întrebăm cât de repede se ard caloriile pe care le consumăm.
Cu toate că arderea caloriilor este un proces complex și variabil, cercetările medicale oferă o perspectivă fascinantă asupra modului în care organismul nostru convertește alimentele în energie.
Arderea caloriile este un proces metabolic esențial, prin care organismul nostru convertește calorii în energie utilizabilă.
"Vă spuneam că ne ne lovim într-una de povestea cu obezitatea. Da, obezitate e o boală, e o boală cronică, o boală care nu se vindecă niciodată și care trebuie tratată toată ziua.
Și totuși obezitatea nu e o boală bolnavă. E o boală socio-educațională.
Societatea ne-a învățat prost. Vă spuneam că îi spuneam omului să mănânce orice, tot ce alunecă pe Valea Gâtului în jos, după ce a înghițit are două posibilități.
Două și numai două: se arde sau se depune.
Ca să arzi ce ai vârât pe sub nas ai 3 ore.
Tot ce nu ai ars în 3 ore se depune.
Din depozit nu se mai scoate.
Și atunci tuturor le spun - mănânci din trei din trei ore, de cinci ori pe zi, trei mese principale, două gustări ce pot fi înlocuite, dar cât, nu ce. Cantitate mică", a spus dr. Doru Negru, medic de boli interne, diabet, nutriție, boli metabolice la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.
Un studiu publicat în Journal of Clinical Investigation a arătat că organismul uman poate arde aproximativ 10% din caloriile zilnice în timpul somnului.
În timpul somnului profund, ritmul cardiac și respirația încetinesc, dar metabolismul rămâne activ, procesând și arzând caloriile din alimente.
"Acum, vedeți, mult sau puțin sunt niște noțiuni relative. Ce e mult pentru mine poate fi puțin pentru altul ș.a.m.d.
Nu știu ce e aia mult, nu știu ce aia puțin, dar urmărind așa, o friptură la restaurant are 200g pe hârtie, practic, nu știu dacă are, dar arată ca și cum ar avea.
Mie mi se pare prea mult.
Eu presciru pacienților mei o jumătate de friptură. Nimeni nu te obligă s-o mănânci. Adică 100g.
De ce trebuie mai mult, că nu alergi?!
Am spus că noi nu mai mâncăm de foame, mâncăm de orice, dar de foame nu", a mai spus medicul Doru Negru.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Telechirurgia în era 5G. Cum se operează de la mii de kilometri distanță, în timp real. Dr. Mugurel Bosînceanu: Sunt foarte puțini proctori pe glob. Controlează robotul de la distanță
Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România. Cătălin Radu: Inovație, implicare și contribuție majoră la sănătate. Nu ne oprim niciodată. Asta face diferența
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.