Medicina de familie în timpul pandemiei: ce a fost cel mai dificil, explică dr Valeria Herdea

Angela Sabău / 19 iun 2020 / 13:08
EXCLUSIV
Medic
Medic

Medicina de familie a fost destul de afectată în perioada pandemiei de o serie de neajunsuri. Unul din cele mai mari a fost lipsa de comunicare sau imposibilitatea de a trimite pacienții la spital. Despre aceste neajunsuri a vorbit Valeria Herdea, președinte AREPMF, în cadrul dezbaterii organizate de grupul de presă DC Media Group, cu tema: Cum va arăta noua normalitate.

Valeria Herdea, președinte Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMFA), a participat la dezbaterea online organizată de grupul de presă DC Media Group cu tema:  Cum va arăta „noua normalitate” în sistemul sanitar. Potrivit ei, medicina de familie a întâmpinat greutăți pe perioada pandemiei, pacienții fiind cei care au avut de suferit. „Mulți dintre pacienții care s-au prezentat cu diverse afecțiuni la începutul pandemiei nu au fost primiți în spitale, dacă s-au prezentat singuri și nu prin 112. Aceasta a fost una din problemele pe care le-am întâmpinat. Am avut pacient pentru care a trebuit să intervenim, a avut multiple sângerări și înainte de pandemie s-a dus dintr-un spital în altul, iar pe perioada pandemiei, familia efectiv ni s-a adresat nouă pentru că nu reușea să-l interneze. Până la urmă am reușit, dar cu foarte multă dificultate.

Într-o altă situație, un pacient suspect de cancer laringial, avea o tomografie, foarte foarte greu a putut fi internat. Toate dificultățile acestea au pus o presiune teribilă în relația medic-pacient și asupra pacientului. Nivelul de stres a fost cauzat pe de o parte de lipsa informațiilor la care pacientul a avut sau nu acces, de sursele de informații pe care le-ați avut și dumneavoastră și noi, de faptul că foarte multe dintre informațiile medicale pe care noi, ca medici, le-am aflat din media și nu le-am primit pe canale medicale, faptul că s-a comunicat destul de greoi și dificil din partea autorităților, în primul rând către medici. De asemenea, lipsa protocoalelor pe toți ne-a lovit foarte tare”, a spus ea în cadrul dezbaterii.

Mai multe detalii găsiți în materialul video atașat

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy