Mirosul corpului, semnalul pe care îl transmite organismul. Ce boli poți avea și ce înseamnă dacă miroși a ceapă, sulf sau acru

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
mirosul corpului - FOTO: Freepik
mirosul corpului - FOTO: Freepik

Mirosul corpului nu este cauzat numai de igiena precară. De mult ori, medicii își pot da seama de anumite boli de care suferi numai după felul în care miroși.

Mirosul corpului poate fi un real test de diagnostic pentru medici. Dar axilele urât mirositoare și transpirația nu sunt cauzate întotdeauna de omiterea unui duș. Anumite afecțiuni medicale care sunt în afara controlului dumneavoastră pot provoca, de asemenea, mirosul corpului.

De unde provine mirosul corpului

Știați că sudoarea, pe cont propriu, nu are miros? Există glande sudoripare pe tot corpul. Mirosul corpului apare atunci când bacteriile care trăiesc pe piele descompun transpirația în acizi. Mirosului corpului poate fi gestionat cu o igienă adecvată. Menținerea corpului curat, aplicarea deodorantului și purtarea de îmbrăcăminte curată vă pot ajuta să vă gestionați mirosul corpului. Cu toate acestea, mirosul corpului poate fi cauzat și de anumite afecțiuni medicale, potrivit Thompson Tee.

Mirosul corpului, afecțiunile de care puteți suferi

Dincolo de igienă, există anumite cazuri în care bolile sau afecțiunile medicale pot modifica mirosul corpului unei persoane. Iată câteva dintre condițiile medicale de top care provoacă un miros al corpului, potrivit Cleveland Clinic.

Vezi și: TILT, testul pentru determinarea tensiunii. Ce înseamnă dacă amețești când te ridici

Bromhidroza

Bromhidroza este o afecţiune medicală care provoacă miros extrem al corpului. Apare atunci când bacteriile pielii descompun transpirația și produc un miros anormal care imită sulful sau ceapă. Există două tipuri de bromhidroză: apocrina și eccrina.

Bromhidroza apocrină este cel mai frecvent tip, provocând miros excesiv în axile și zonele genitale. Acest miros se întâmplă atunci când transpirația glandelor apocrine se amestecă cu bacteriile pielii, creând un miros care poate semăna cu ceapa, sulful sau carnea crudă.

Bromhidroza eccrina este o formă mai puțin cunoscută de bromhidroză, provocând transpirație mirositoare pe mâini, picioare, cap și trunchi. Acest miros se întâmplă atunci când transpirația din glandele eccrine înmoaie keratina pielii, descompunând bacteriile care produc miros excesiv.

Hiperdidroză

Hiperhidroza face ca organismul tău să transpire mai mult decât în mod normal. În timp ce hiperhidroza nu provoacă miros în sine, transpirația excesivă se amestecă cu bacteriile corpului, creând un miros jenant al corpului. Există două tipuri principale de hiperhidroză: primară și secundară.

Vezi și: Cum să slăbești mâncând. Mihaela Bilic vine cu cinci recomandări: Mestecați, nu beți cu paiul!

Diabet

Pacienții cu diabet zaharat prezintă adesea complicații medicale suplimentare. Infecțiile tractului urinar legate de diabet și nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot crește mirosul corpului. Cetoacidoza diabetică este o afecțiune care pune viața în pericol, în care corpul tău nu are insulină, privând celulele de zahărul de care au nevoie pentru energie. Unul dintre simptome este un miros distinct, de respirație fructată.

Afecțiuni ale tiroidei

Glandele tiroide reglează multe funcţii ale corpului, inclusiv răspunsul transpiraţiei. Când aveți hipertiroidism (tiroidă hiperactivă) sau boala Grave, corpul dumneavoastră poate produce o cantitate excesivă de transpirație, chiar dacă nu vă exercitați.

Boli are rinichilor și ale ficatului

Rinichii și ficatul ajută la eliminarea toxinelor din corpul nostru. Atunci când nu pot funcționa corect, toxinele se pot acumula în sânge și în tractul digestiv, creând miros. Bolile de rinichi pot provoca uree pentru a face sudoarea să prindă un miros de amoniac.

Vezi și: Ftalații, chimicalele imposibil de evitat. Cum îi consumăm în fiecare zi

Tulburări metabolice

Deși acest lucru este incredibil de rar, mutațiile genetice pot afecta, de asemenea, mirosul corpului. Trimetilaminuria (TMAU) denumită și „sindromul mirosului de pește” este o tulburare metabolică caracterizată prin acumularea excesivă de trimetilamină în  respirație, transpirație și urină; trimetilaminuria este datorată diminuării activității flavin monooxigenzei-3. Diagnosticul TMAU este o provocare, deoarece această tulburare este situată la granița dintre biochimie și psihiatrie.

Trimetilaminuria este de obicei o afecțiune moștenită care apare prin afectarea genei monooxigenazei 3 (FMO3), o  mutație apărută în genă FMO3 afectând enzima FMO3. Această enzimă transformă trimetilamina în N-oxid de trimetilamină, care este inodoră. Dacă enzima FMO3 nu funcționează corect, organismul nu poate descompune trimetilamina și substanța chimică se acumulează în organism.

Corpul eliberează substanța chimică cu miros puternic prin fluidele corporale, cum ar fi transpirația și urina. Simptomele trimetilaminuriei variază foarte mult de la o persoană la alta. Cercetătorii cred că diferitele tipuri de mutații ale genei FMO3 pot afecta intensitatea simptomelor. Acest tip de afecțiune poate apărea atunci când enzima FMO3 din ficat devine incapabilă să descompună cantitățile în exces de trimetilamină.

Schimbările hormonale

Fluctuațiile hormonale pot provoca transpirații excesive și, prin extensie, miros al corpului. Adolescenţii, femeile însărcinate şi femeile aflate în perimenopauza sau menopauza pot experimenta bufeuri şi transpiraţii nocturne, crescând transpiraţia excesivă şi mirosul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel