Producem foarte mulți medici anual. Azamfirei: Aici începe, de fapt, dezastrul. Nu putem să acceptăm la infinit. Știți că de mai bine de 30 de ani nu s-a construit infrastructură medicală în România

Leonard Azamfirei - Foto: Freepick @gpointstudio
Leonard Azamfirei - Foto: Freepick @gpointstudio

"Se formează în infrastructura medicală existentă acum în România. Și știți că de mai bine de 30 de ani nu s-a construit infrastructură medicală publică în România".

"A fost o decizie destul de complicată pentru noi, să acceptăm faptul că trebuie să renunțăm la un monopol de care eram foarte multă vreme, istoric vorbind, îndrăgostiți și să acceptăm că instruirea medicală, pe diverse nivele, sigur, nu doar componenta de medic, ci și de personal medical și asistente medicale și alte profesii pot fi făcute și în altă parte", a declarat rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) "George Emil Palade" din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, în cadrul dezbaterii "Modele de bună practică în administrarea spitalelor - Rolul autorităților locale".

Mai mult, Leonard Azamfirei susține că "nu putem să acceptăm la infinit faptul că avem o situație care este limitată obiectiv la nivel de centre universitare mari, dar nu venim cu soluții care să deschisă ușile și către alte structuri, pentru că ați văzut ce număr mare de medici termină în România anual.

Legea malpraxisului. Rafila: Dezincriminarea actului medical. Să plătească un medic între 1.000 - 1.500 euro pe an prima de asigurare pentru malpraxis

Sigur, acea cifră este poate ușor nuanțabilă, pentru că sunt incluși acolo și absolvenți internaționali, nu doar cei care sunt din România, dar în continuare producem foarte mulți medici, producem foarte multe asistente, însă acești medici și aceste asistente se formează în infrastructura medicală existentă în acest moment în România.

Și știți că de mai bine de 30 de ani, infrastructură medicală publică nu s-a construit în România". 

"În momentul în care studenții de anul 3 ajung în spitale și aici începe, de fapt, un dezastru"

 

"Numărul de studenți a crescut exploziv, a fost o cerere pe piață. Aș spune că la nivel de învățământ preclinic cam toate Universitățile au făcut eforturi pentru a-și ameliora infrastructura, însă strangularea apare în momentul în care studenții de anul 3 ajung în spitale și aici începe, de fapt, un dezastru uneori a calității formării profesionale.

Pentru că trebuie să ajungă în spitale care au aceeași infrastructură. (...)

Momentul de aur al sistemului sanitar în care se vor face investiții în toată România va scădea probabil din apetitul unora să plece dintr-o parte în alta, pentru că se vor găsi și în locurile respective, ceea ce trebuie să ne dea de gândit în ceea ce privește schimbarea de strategie", a mai spus el. 

În cadrul conferinței ce a avut loc la Bistrița, s-au dezbătut teme importante precum: controlul și prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale, atragerea și păstrarea resursei umane în domeniul sănătății, comunicarea între pacienți și profesioniștii din sănătate, alimentația pacienților spitalizați, bune practici în îngrijirea pacienților vârstnici și finanțarea spitalelor publice.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel