Prof dr Codreanu, despre antiinflamatoarele nesteroidiene în reumatism: „Nu există nicio contrandicație”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Medicamente
Medicamente

Prof dr Cătălin Codreanu a explicat, la DEZBATEREA DC MEDICAL, că pacienții nu trebuie să întrerupă tratamentele recomandate de medic, pentru că nu există contraindicații așa cum se credea, pe fondul pandemiei de COVID-19. Cei care iau AINS fără prescripție, trebuie să nu depășească doza recomandată. 

Reputatul reumatolog Prof dr Cătălin Codreanu a explicat, la la DEZBATEREA DC MEDICAL, că rolul antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) este important în tratamentul afecțiunilor reumatice. 

„La  fel cum multe lucruri în cursul pandemiei COVID-19 actuale, ceea ce am crezut la un moment dat s-a dovedit în timp să nu fie pe de-a-ntregul adevărat. (...) Cu certitudine antiinflamatoarele nesteroidiene pot să fie folosite pentru tratamentul simptomatic al diverselor dureri reumatice, împreună cu alte medicamente. Nu există nicio contraindicație, nicio interdicție legată de lucrul acesta, inclusiv în perioada pandemie cu SARS CoV-2. Trebuie manifestată prudență, trebuie avut grijă la reacțiile adverse frecvente, mai ales digestive, cardiovasculare. Trebuie luate medicamentele protectoare cu care de obicei ele sunt asociate, în primul rând protectoarele pentru tubul digestiv”, a spus prof dr  Cătălin Codreanu. 

El spune însă că, la fel ca la orice alt medicament, nici la AINS nu trebuie depășită doza recomandată. 

„Concomitent, însă, trebuie să spun că ibuprofenul în mod particular, este foarte frecvent folosit, nu neapărat în doze antireumatice, ci este folosit pentru tratamentul durerilor de cap, ale simptomelor minore, și dozele care se folosesc pentru un astfel de efect sunt doze mult mai mici, sunt așa-zisele doze care se pot cumpăra fără o prescripție, fără o recomandare medicală. (...) Oricum însă nu trebuie să exagerăm cu niciunul dintre acestea, nu trebuie să credem că ele ar avea un efect profilactic, ci să le folosim doar dacă și numai atunci când ele sunt necesare”, a punctat prof dr Cătălin Codreanu. 

Care este medicamentul folosit și în reumatologie care are rezultate notabile în formele grave și medii de COVD-19, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel