Rafila: Am avut o reacție adversă după vaccinul anti-Covid, dar NU am raportat-o. Nu am avut niciun deces din cauza vaccinării, asta e important

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Rafila - Foto: Agerpres
Rafila - Foto: Agerpres

Ministrul Alexandru Rafila a făcut declarații despre vaccinuri și reacțiile adverse. Ce arată rata RAPI despre reacțiile adverse post-COVID.

Ministrul Alexandru Rafila a declarat în cadrul conferinței de presă de miercuri, 11 ianuarie, că a avut o reacție adversă în urma vaccinului anti-COVID-19, însă nu a raportat-o pentru că a fost de mici proporții, ceva obișnuit în urma unui vaccin.

Potrivit ministrului, rata reacțiilor adverse de după vaccinare a fost "în general sub 1%", cu valori mai mari la AstraZeneca și Moderna, însă cele mai multe vaccinuri s-au realizat cu Pfizer.

"Trebuie să vă spun, ca om de sănătate publică, reacțiile adverse se înregistrează pentru toate tipurile de vaccin din schema publică de vaccinare și nu numai.

Am avut o mică durere, la locul vaccinării, când am făcut doza trei. N-am raportat această reacție pentru că mi s-a părut ceva absolut obișnuit, dar nu este nicio problemă: unii au raportat-o. Este corect să raportăm dacă starea noastră de sănătate este afectată după vaccinare. O mică jenă dureroasă, pentru mine nu a fost o problemă.

Reacțiile adverse sunt normale în cazul tuturor vaccinurilor. Contează ca proporția să fie una cât mai mică.

Durere la locul administrării nu cred că este o problemă, dar unii au raportat-o și pe aceasta", a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care a completat că "eu mă vaccinez, în fiecare an, împotriva gripei și m-am vaccinat și împotriva COVID-19"

"Deci la 1.000 de vaccinuri a apărut o reactie adversa, nu e ceva neașteptat, neobișnuit. Dacă cumulăm toate reacțiile adverse, ajungem la doar 3 reacții adverse la 1 milion de vaccinuri. Nu este o cifră care să descurajeze în vreun fel vaccinarea, nu putem spune că reacțiile adverse au fost mai numeroase, mai grave, decât la vaccinul gripal, sezonier", a completat ministrul Alexandru Rafila, în cadrul conferinței de presă.

"Nu am avut înregistrate decese din cauza vaccinării și acesta este cel mai important lucru", a mai spus Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății, date despre reacțiile adverse la vaccinarea anti-COVID-19

 

Ministerul Sănătății a transmis câteva date statistice legate de la reacțiile adverse la vaccinarea împotriva COVID-19.

Potrivit Ministerului Sănătății, rata RAPI la 1000 doze produse vaccinale administrate in perioada 27.12.2020-02.01.2021 a avut o valoare crescută pentru Astra Zeneca (7.2 la 1000 de doze adminisrate), fiind urmată de rata vaccinul Moderna (2.4 la 1000 de doze adminisrate), iar pentru pdodusele vaccinale Comirnaty și Johnson&Johnson ratele la 1000 de doze adminsirate au fost sub 1.

În perioada 27.12.2020-02.01.2021 au fost raportate 48 de RAPI severe la 15.856.528 doze vaccin anti SARS-CoV-2 administrate, acestea reprezentând o rată de 3.02 rata la 1.000.000 doze

Vezi documentul complet AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel