Rozalina Lăpădatu: anticorpii monoclonali nu înlocuiesc vaccinarea și nu vor face minuni

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Rozalina Lăpădatu
Rozalina Lăpădatu

Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, a participat la dezbaterea ”Anticorpii monoclonali - soluție în criza COVID-19”, organizată de DC Media Group, unde a explicat de ce anticorpii monoclonali nu înlocuiesc vaccinarea. 

Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, a explicat în cadrul dezbaterii ”Anticorpii monoclonali - soluție în criza COVID-19”, organizată de DC Media Group, că anticorpii monoclonali nu înlocuiesc vaccinarea. 

„Ar fi bine ca pacienții să ia în considerare ca primă opțiune vaccinarea, deci anticorpii monoclonali nu înlocuiesc vaccinarea ca și metodă de prevenție. Ei se dau în anumite cazuri, în special la populația la risc, vorbim de persoanele peste o anumită vârstă, cu sistem imun compromis. Ei nu reprezintă o metodă universală (de tratament, n.r.) și acești anticorpi nu vor face minuni. Sunt niște terapii, și ca orice terapii, unii vor răspunde la acest tratamente, unii nu”, a explicat ea în cadrul dezbaterii.

Potrivit acesteia, anticorpii monoclonali sunt parte din terapiile inovatoare și mai sunt folosiți în afecțiuni autoimune sau cancer.

„Și pentru că sunt sigură că o să apară discuții despre teoria conspirației și despre anticorpii monoclonali, vreau să le spun pacienților că acești anticorpi sunt dezvoltați de foarte mulți ani, unii dintre ei sunt cunoscuți sub denumirea de terapii biologice, sunt destul de folosiți în boli autoimune, poliartrită, spondilită, psoriazis, boli inflamatorii intestinale, lupus și așa mai departe. Sunt cunoscuți în tratarea cancerului și poate că unii dintre pacienți îi cunosc sub denumirea de imunoterapie, deci, să nu se sperie, fac parte din aceste clase medicale, sunt niște proteine care merg țintit și încearcă să rezolve o problemă țintită, doar că acum, în cazul Covid, aceste proteine încearcă să anuleze, să distrugă metoda de prindere a virusului SARS-CoV-2 pe celule, acel Spyke”, a mai arătat ea.

Totuși, mai arată ea, vaccinarea ar trebui să rămână prima soluție.

„Să nu ne îmbătăm cu apă rece: aceste terapii sunt extraordinar de bune, sunt terapii inovatoare, dar ele nu rezolvă problemele. Vaccinarea rămâne, în continuare, opțiunea cea mai importantă. Și ne gândim la pacienții la risc și persoanele care, într-adevăr, au contraindicație la vaccinare. Acești oameni sunt destul de puțini, nu sunt atât de mulți.”

Detalii găsiți în materialul video atașat

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel