Se cere interzicerea testelor de virginitate în România. #DeNetestat, petiția pe care o poți SEMNA - VIDEO cutremurător

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Se cere interzicerea testelor de virginitate în România. #DeNetestat, petiția pe care o poți SEMNA - VIDEO - Foto: captura VIDEO  DDB Romania
Se cere interzicerea testelor de virginitate în România. #DeNetestat, petiția pe care o poți SEMNA - VIDEO - Foto: captura VIDEO DDB Romania

#DeNetestat este o campanie națională pentru eliminarea testelor de virginitate. Vezi videoclipul cutremurător al campaniei și semnează petiția. Ce spun părinții și femeile din România despre aceste teste.

ONG-urile din Rețeaua VIF cer scoaterea în afara legii a testelor de virginitate care încă se mai practică în unitățile de medicină legală din țară.

Practica testării virginității este o formă de discriminare de gen iar "virginitatea" nu este un termen medical sau științific, ci un concept social, cultural și religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor.

"În perioada examenului de bacalaureat, am vrea să vorbim despre un examen inutil prin care unele fete încă trec în România: testarea virginității.

Virginitatea este un construct social, iar testele de virginitate reprezintă o practică învechită și irelevantă din punct de vedere medical, prin care părinții sau viitorii soți doresc să controleze sexualitatea femeilor.

Testele de virginitate încă se practică în unele unități de medicină legală din țară, iar ele încalcă drepturile omului și pot cauza traume, de aceea, ne dorim să le scoatem în afara legii.

Alătură-te inițiativei și semnează petiția #DeNetestat", este mesajul publicat pe pagina Feminism România, care dă drumul oficial unei petiții către Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Medicină Legală. 

"Testul cu două degete… cel mai greu examen pentru mine", spune protagonista unui scurt film pe care-l poți vedea mai jos, pe baza căruia este construită campania lansată la nivel național, pentru eliminarea testelor de virginitate.

Autorii campaniei atrag atenția că aceste teste continuă să fie aplicate în România. Aproximativ 1.000 au fost înregistrate în anul 2019, în ciuda faptului că este o testare medico-legală abuzivă și traumatizantă pentru tinere.

Concediu menstrual și absorbante gratuite pentru femeile din România. Ana Măiță: Câteva zile de concediu plătit. Atât de logic și simplu

Testele de virginitate, "un act de violență". În ce constau acestea

 

Deși pare mai degrabă un capitol încheiat al perioadei comuniste, în care prejudecăţile şi teama de gura lumii împingeau mulţi părinţi să-şi ducă fetele la ginecolog, însă testul de virginitate este cerut frecvent şi acum.

"Am avut o astfel de solicitare, nu mai târziu de acum două săptămâni, în care o doamnă voia să vină cu verişoara pentru a verifica integritatea himenală. Există situaţii în care testarea virginităţii nu are specificitate şi sensibilitate. Pe parcursul vieţii, copilul sau femeia, există posibilitatea ca himenul să se rupă, există posibilitatea unor accidente în care integritatea himenală să se deterioreze, de asemenea şi defecte genetice în care himenul să nu existe. Procedura nu are nici sensibilitate şi nici specificitate", spune Cristi Radu, medic ginecolog, pentru Observator News.

Testele de virginitate constau într-o inspecție a himenului în scopul de a dezvălui istoricul activității sexuale a unei femei sau fete. OMS afirmă că nu există dovezi științifice că metoda poate dovedi dacă o femeie sau o fată a avut sau nu act sexual vaginal.

Această practică reprezintă un act de violență împotriva femeilor și o încălcare a drepturilor omului, cum ar fi dreptul de a fi protejat de discriminare pe criterii de sex, dreptul la viață, libertate și siguranță a persoanei, inclusiv integritatea fizică și drepturile copilului (când este efectuată la o fată sub 18 ani).

Solicităm Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală să inițieze urgent o modificare legislativă prin care testele de virginitate să nu mai fie efectuate în unitățile de medicină-legală. Solicităm eliminarea completă a acestor teste din lista serviciilor efectuate de unitățile medico-legale, atât efectuate la cerere, cât și cele dispuse de diverse autorități.

De ce este important ca testele de virginitate să fie scoase în afara legii?

 

Cu toate că OMS condamnă testarea virginității, în România, această practică nu a fost, încă, scoasă în afara legii în unitățile de medicină legală. Prin urmare, chiar și în anul 2022, încă există tinere care, sub presiunea impusă de părinți, sunt obligate să își demonstreze virginitatea printr-un astfel de examen medical.

Pe lângă faptul că această practică nu-și mai are locul într-o societate modernă care își propune să ofere indivizilor libertatea de a decide ce se întâmplă cu corpul lor și sexualitatea lor, examenul virginității este irelevant din punct de vedere medical.

Organizația Mondială a Sănătății condamnă cu fermitate această practică și o consideră o barbarie, întrucât ea nu poate demonstra virginitatea unei persoane și este, mai degrabă, o metodă de constrângere a femeilor, arată textul campaniei. 

Petiția poate fi semnată AICI

Ce spun românii despre testul de virginitate

 

- "Am semnat pentru ca conceptul de virginitate este o prostie care creaza o gramada de insecuritati in multe persoane indiferent de gen"

- "Avem nevoie de libertate!"

- "Biologic, virginitatea nu există. Este un concept toxic, implementat de patriarhat, care nu aduce niciun avantaj fetelor"

- "Pentru ca acest ‘test’ este irelevant si nimeni nu merita sa treaca prin asa ceva de ‘dragul’ unor obiceiuri invechite. Nu merita nimeni umilinte de genul si traume care pot avea urmari!"

- "Practica aceasta este discriminare si violență, încalcă drepturi oferind umilire și traume unor suflete încă de la vârste fragede, toate acestea doar de dragul de a pune o etichetă fără vreo valoare. Suntem generația schimbărilor , vrem schimbări și luptăm pentru asta, împreună putem elimina acest concept inutil. Virginitatea nu definește persoana!"

- "Am semnat pentru ca fiecare domnișoară sau femeie trebuie sa aibă dreptul la intimitate și nimeni nu ar trebui sa i-l poată știrbi"

O mamă a declarat pentru Observator News că: "Am fost absolut şocată să aflu că mai există în ziua de astăzi un astfel de test. Din punct de vedere al părintelui, al mamei de fete, am fost revoltată, intrigată emoţional", în timp ce un tată a declarat că: "Categoric nu sunt de acord cu aşa ceva, cred că în sprijinul lor şi în avantajul lor ar fi educaţia asta sexuală, dacă s-ar face în şcoală. Şi de aici încolo, de la o anumită vârstă, fiecare e stăpân pe persoana lui, viaţa lui".

"Vor simţi foarte multă presiune pe ele, vor simţi că nu sunt ascultate, poate că nu sunt auzite, vor simţi foarte multă ruşine, foarte multă vinovăţie, furie. Pot duce la un nivel mult mai înalt al anxietăţii, poate la depresie, poate PTSD", a spus Andreea Cornea, psiholog.

Ce este PTSD - vezi AICI

Până la ora redactării articolului, la două zile de la lansarea petiției, s-au strâns 20.701 de semnături.

 

VIDEOCLIPUL campaniei, mesaj cutremurător

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel