Suedia raportează primul caz de variola maimuței

Monika Baciu |
Data publicării:
variola maimutei - FOTO: Freepik@New Africa
variola maimutei - FOTO: Freepik@New Africa

Primul caz de variola maimuței a fost raportat în Europa.

Suedia confirmă un caz de mpox, variola maimuței, prima infecție raportată cu tulpina în afara Africii. Anunțul a fost făcut la o zi după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat mpox o urgență globală de sănătate publică. Suedia a declarat joi că a confirmat un caz al versiunii mai contagioase de mpox, care circulă în prezent în Africa Centrală și de Est, potrivit NBC News.

Este prima infecție cunoscută cu această tulpină în afara Africii. Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății a declarat mpox, cunoscut anterior ca variola maimuței, o urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar în Republica Democratică Congo, care s-a răspândit în alte 12 țări din regiune.

"Am primit, de asemenea, în această după-amiază confirmarea că avem un caz în Suedia al tipului mai grav de mpox, cel numit clada I", a declarat Ministrul Sănătății și Afacerilor Sociale, Jakob Forssmed, într-o conferință de presă.

Variola maimuței, răspândire

Mpox este o infecție virală care se răspândește prin contact apropiat. Este clasificată în două grupuri virale distincte, numite clade: clada I și clada II.

Tulpina care s-a răspândit pe scară largă în 2022 și a determinat prima declarație de urgență de sănătate publică a OMS a fost o versiune a cladei II. Focarul actual, însă, este o versiune a cladei I, care "este probabil asociată cu un risc mai mare de evoluție mai severă a bolii și o mortalitate mai ridicată", potrivit Agenției de Sănătate Publică a Suediei.

Agenția a declarat într-un comunicat că pacientul cu mpox a solicitat îngrijire în Stockholm după ce a petrecut timp în Africa.

Versiunea cladei I responsabilă pentru focarul din Congo pare, de asemenea, să fie destul de transmisibilă prin contact apropiat de rutină, cum ar fi între membrii unei gospodării. Aceasta este o diferență notabilă față de tulpina cladei II, care a fost transmisă în principal prin contact sexual între bărbații care fac sex cu bărbați în timpul focarului de acum doi ani.

Variola maimuței, simptome

Mpox provoacă simptome care, de obicei, apar într-o săptămână de la expunere, dar pot să debuteze oricând între 1 și 21 de zile după contactul cu virusul. De regulă, simptomele durează între 2 și 4 săptămâni, însă pot persista mai mult la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Printre simptomele comune ale mpox se numără:

- erupții cutanate

- febră

- durere în gât

- dureri de cap

- dureri musculare

- dureri de spate

- oboseală accentuată

- umflarea ganglionilor limfatici.

La unii pacienți, erupția cutanată este primul semn al infecției, în timp ce alții pot prezenta inițial alte simptome.

Erupția cutanată se manifestă inițial sub forma unei leziuni plate care evoluează într-o veziculă plină cu lichid, ce poate provoca mâncărimi sau dureri. Pe măsură ce erupția se vindecă, leziunile se usucă, formează cruste și, în cele din urmă, cad.

Numărul leziunilor poate varia de la câteva la sute sau chiar mai multe, acestea putând apărea pe diverse zone ale corpului, inclusiv:

- palmele mâinilor și tălpile picioarelor

- față, gură și gât

- zona inghinală și organele genitale

- anusul.

Unele persoane pot experimenta și umflături dureroase ale rectului sau dificultăți și dureri la urinare.

Persoanele infectate cu mpox rămân contagioase și pot transmite virusul altora până când toate leziunile se vindecă și se formează un nou strat de piele. Grupele vulnerabile la complicații severe ale mpox includ copiii, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar compromis.

În general, simptomele de febră, dureri musculare și dureri în gât apar primele în cazurile de mpox. Erupția cutanată debutează pe față și se răspândește pe corp, incluzând palmele mâinilor și tălpile picioarelor, și evoluează pe parcursul a 2-4 săptămâni prin mai multe stadii – macule, papule, vezicule și pustule. Leziunile se adâncesc în centru înainte de a forma cruste, care ulterior cad. Un semn distinctiv al mpox este umflarea ganglionilor limfatici. În unele cazuri, persoanele infectate nu dezvoltă simptome vizibile, potrivit OMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel