Testul de sânge care poate depista 50 de tipuri de cancer. 85% din pacienți, testați pozitiv: Descoperă multe tipuri de cancer în stadiu incipient. Ajutăm la salvarea a mii de vieți

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Testul de sange - Foto: Freepick @macniak
Testul de sange - Foto: Freepick @macniak

Testul de sânge care poate depista mai multe tipuri de cancer într-un stadiu incipient oferă rezultate uimitoare.

NHS lansează în premieră mondială un test de testare a sângelui pentru 50 de tipuri de cancer.

Testul rămâne în mare măsură o "lucrare în curs de desfășurare", spun cercetătorii, de la Universitatea Oxford, dar ar putea crește numărul de cancere identificate.

"Rezultatele studiului sugerează că acest test ar putea fi folosit pentru a sprijini medicii de familie în efectuarea evaluărilor clinice, dar este nevoie de mult mai multe cercetări, într-un studiu mai mare, pentru a vedea dacă ar putea îmbunătăți evaluarea medicilor de familie și, în cele din urmă, rezultatele pacienților", a declarat Dr. David Crosby, de la Cancer Research UK.

Ei bine, un test de sânge pentru mai mult de 50 de tipuri de cancer s-a dovedit a fi foarte promițător în cadrul unui studiu important al NHS, spun cercetătorii.

Testul a dezvăluit corect două din trei tipuri de cancer în rândul a 5.000 de persoane din Anglia sau Țara Galilor care s-au prezentat la medicul de familie cu simptome suspecte.

În 85% din cazurile pozitive, testul a identificat și locul inițial al cancerului.

"Acest studiu este primul pas în testarea unui nou mod de a identifica cancerul cât mai repede posibil, fiind pionierat de NHS, detectarea precoce a cancerului este vitală, iar acest test ne-ar putea ajuta să depistăm mai multe tipuri de cancer într-un stadiu incipient și să ajutăm la salvarea a mii de vieți", a spus și directorul național al NHS pentru cancer, profesorul Peter Johnson.

Acest test, numit testul Galleri, caută modificări distincte în bucăți de cod genetic care se scurg din diferite tipuri de cancer. Depistarea precoce a cancerului tratabil poate salva vieți.

Adesea, pacienții au simptome, cum ar fi pierderea în greutate, cu o serie de cauze posibile și necesită mai multe teste și vizite la spital.

Mai mult de 350 dintre cei care au participat la studiu, cel mai mare studiu de acest gen efectuat pe pacienți cu simptome suspecte de cancer, au fost ulterior diagnosticați cu cancer, folosind metode tradiționale precum scanările și biopsiile.

În urma studiului:

- 75% dintre cei care au ieșit pozitiv la testul de sânge s-au dovedit a avea cancer

- 2,5% dintre cei care au avut rezultate negative la testul de sânge au fost găsiți ca având cancer

Deși nu este suficient de precis pentru a "exclude cancerul", testul a fost foarte util pentru pacienți, cercetătorul principal, profesorul Mark Middleton, a declarat pentru BBC News.

"Testul a avut o precizie de 85% în detectarea sursei cancerului, iar acest lucru poate fi foarte util, deoarece de multe ori nu este imediat evident, atunci când ai pacientul în fața ta, ce test este necesar pentru a vedea dacă simptomele sale sunt cauzate de cancer. Cu această predicție a testului, putem decide dacă să comandăm o endoscopie sau o scanare și să ne asigurăm că facem testul corect de prima dată", a spus el.

Testul, "deosebit de bun pentru depistrea cancerelor greu de depistat"

 

Rezultatele vor fi prezentate la conferința Societății Americane de Oncologie Clinică, la Chicago.

Mai mult, NHS a folosit testul Galleri, dezvoltat de compania californiană Grail, la mii de persoane fără simptome, pentru a vedea dacă poate detecta cancere ascunse.

Rezultatele inițiale sunt așteptate anul viitor și, dacă va avea succes, NHS din Anglia intenționează să extindă implementarea la încă un milion de persoane în 2024 și 2025.

Testul este "deosebit de bun pentru depistarea cancerelor greu de depistat, cum ar fi cele de cap și gât, intestin, plămâni, pancreas și gât", spun cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel