Vaccin anti-COVID. Vasi Rădulescu: cei care au suferit un transplant sunt ”printre cei care au cea mai mare nevoie”

Adisa Codruț |
Data publicării:
Vaccin        Foto: Pixabay
Vaccin Foto: Pixabay

Vaccinul împotriva COVID este sigur pentru cei care au suferit un transplant, spun medicii.

Persoanele care au suferit un transplant ”sunt printre cei care au cea mai mare nevoie de vaccin”, spune medicul cardiolog Vasi Rădulescu. Potrivit acestuia, cei care au suferit un transplant de rinichi au 25% risc de deces facă se îmbolnăvesc de COVID.

”Mi-ar plăcea ca fiecare dintre noi să-și doneze organele după un protocol strict, în situația în care se ajunge la o stare irecuperabilă (cel mai frecvent accidente). E un act de empatie supremă. Nu, nu avem nevoie de ele în groapă. În loc să le mănânce viermii pot ține în viață mai multe persoane. Se pune problema acum de vaccinare la persoanele cu transplant. E voie? Sunt riscuri? Acești oameni au nevoie și ei de protecție în fața virusului, de fapt sunt printre cei care au cea mai mare nevoie de vaccin. Răspunsul este categoric DA.

Se face vaccinul. Ideal se discută cu medicul coordonator de transplant, pentru că de multe ori poate fi indicată chiar schema cu 3 doze. Dar aici intervin particularități și medicul le va clarifica. Nu sunt riscuri suplimentare față de populația generală”, notează medicul Vasi Rădulescu pe rețelele sociale.

Acesta dă exemplul unei doamne care în urmă cu 5 ani a suferit un transplant de rinichi:

”Atenție: o persoană cu transplant de rinichi are 25% risc de deces dacă face Covid-19. De aceea este atât de important vaccinul! După cum știți, un pacient cu transplant ia toată viața imunosupresoare, pentru a păstra organul și a evita reacția de respingere din partea gazdei. Aceste imunosupresoare scad eficiența vaccinului - de unde și nevoia de schemă cu trei doze sau chiar boostere mai multe (se vor stabili toate cu medicul). Medicul poate reduce și imunosupresia pentru a câștiga protecție în partea cealaltă, la vaccin.

Grijă mare aici - totul se face în echipă cu medicul. În poză o avem pe doamna Luisa, la 5 ani de la un transplant renal. A făcut a treia doză de vaccin la Fundeni. Îi urez multă sănătate și-i mulțumesc pentru exemplul dat!”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel