Herpesul zoster sau zona zoster este cauzat de virusul varicelo-zoster, același virus care provoacă varicela. În conformitate cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), în Statele Unite există aproximativ 1 milion de cazuri de herpes zoster în fiecare an. Cu toate acestea, herpesul zoster pediatric este o boală rară, iar simptomele sunt, de obicei, mai blânde pentru copii, comparativ cu adulții, care fac, de obicei, o erupție cutanată dureroasă, cu arsuri și vezicule.
„De la introducerea vaccinului contra varicelei, am știut cât de eficient este în a proteja copiii de la a contracta acea boală dureroasă (varicela, n.r.), dar am vrut să aflăm dacă vaccinul ar reduce, de asemenea, riscul de herpes zoster", a explicat cercetătorul principal dr Sheila Weinmann.
„Constatările noastre demonstrează că vaccinul reduce probabilitatea de apariție a herpesului zoster la copii, subliniind beneficiile duble ale vaccinului pentru varicelă".
Studiul, finanțat de CDC, a analizat dosarele electronice de sănătate a mai mult de 6,3 milioane de copii, în perioada 2003-2014, utilizând date de la 6 organizații integrate de îngrijire a sănătății. Aproximativ 50% dintre copii au fost vaccinați, pentru o parte sau toată perioada studiului.
Cât de mult a scăzut rata de infectare
Cercetătorii au descoperit că, în general, riscul zona zoster este mult mai mic la copiii vaccinați decât la cei nevaccinați. Mai exact, au concluzionat următoarele:
- În perioada de 12 ani a studiului, rata de herpes zoster pediatric a scăzut cu 72% în general, pe măsură ce numărul copiilor vaccinați a crescut.
- Incidența de zona zoster a fost cu 78% mai mică la copiii vaccinați decât la copiii nevaccinați.
- Ratele pentru copiii imunosupresați, care nu au putut să facă vaccinul, au fost de 5-6 ori mai mari decât cei care nu au fost imunosupresați.
„Am observat cele mai ridicate rate de herpes zoster în primii ani ai studiului, când a existat o proporție mai mare de copii, în special copiii mai mari, care nu au făcut vaccinul împotriva varicelei".
Rata de herpes zoster în rândul copiilor care au fost neaccinați a urcat din 2003 până în 2007 și apoi a scăzut drastic până la sfârșitul perioadei de studiu. Creșterea ratelor de vaccinare pe parcursul perioadei de studiu a redus riscul de contractare a herpes zoster în ansamblu pentru toți copiii, inclusiv cei care nu au fost vaccinați.
Declinul ar fi putut fi legat, de asemenea, de introducerea celei de-a doua doze de vaccin care începe în 2007, deoarece incidența de herpes zoster a fost mult mai scăzută la acei copii care au primit această a doua doză de vaccin, mai degrabă decât după vaccinarea doar cu o doză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News