Venele roșii din ochi, cauze și tratament. Ce înseamnă când acestea apar și cum este afectată vederea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
venele rosii din ochi - FOTO: Freepik@kuprevich
venele rosii din ochi - FOTO: Freepik@kuprevich

Venele roșii din ochi sunt prezente la majoritatea persoanelor. Dar care sunt cauzele apariției acestora.

Venele roșii din ochi pot indica anumite probleme de sănătate oculară. Cu siguranță te-ai uitat în oglindă la un moment dat și ai văzut că ai vene roșii în partea albă a ochilor. Deși prezența liniilor roșii în ochi poate fi alarmantă, această problemă nu reprezintă niciun risc pentru sănătate și, de obicei, dispare spontan.

Venele roșii din ochi, cauze

Venele roșii din ochi pot apărea din diferite motive. În cele mai multe cazuri, originea acestui simptom este dificultatea de a vedea corect la o anumită distanță. Oboseala vizuală și substanțele toxice, cum ar fi fumul de tutun, sunt, de asemenea, asociate cu apariția vaselor de sânge.

Cclera este partea alba a ochiului, un strat fibros care se extinde de la cornee pana la nervul optic. Această parte a ochiului este protejată de o membrană subțire, transparentă numită conjunctivă.

Sclera este compusă din următoarele straturi:

Folia Fucsa: aceasta este cea mai interioară parte a sclerei și este situată lângă coroidă. În fuchsia lamina se găsesc multe vase de sânge care sunt responsabile pentru hrănirea părții interioare a ochiului.

Fibros: acest strat se numește fibros, deoarece este compus în cea mai mare parte din fibre de colagen.

Episclera: Stratul exterior este cel care ajută globul ocular să alunece corect.

Sclera este singurul țesut din întregul corp uman în care vasele de sânge pot fi văzute cu ochiul liber. Orice proces inflamator în sclera declanșează dilatarea capilarelor și le face chiar mai vizibile decât sunt deja.

Ai vene roșii în ochi? E absolut normal! Ele sunt vasele de sânge din sclera ta. Acum, important este să știi ce a determinat capilarele tale să se dilate și ochiul tău este afectat de această roșeață, arată Area Oftalmologica.

Vezi și: Telefoanele, magnet pentru alergeni. Cum se manifestă simptomele. De câte ori și cu ce ar trebui să îți cureți smartphone-ul

Venele roșii din ochi, factori de risc

Există diferiți factori care pot provoca dilatarea capilarelor sclerei și conjunctivei.

- Expunerea la substanțe iritante, cum ar fi fumul de tutun.

- Leziuni oculare sau lovituri.

- Petrecând mult timp în fața calculatorului sau a televizorului.

- Citiți sau faceți o activitate într-un spațiu slab luminat.

- Încordare atunci când tușiți, strănutați, sau vomitați.

- Frecarea ochilor

Venele roșii din ochi, bolile pe care le poți avea

Și liniile roșii din ochi pot fi mai vizibile din cauza bolilor oculare, cum ar fi:

- Conjunctivită: este inflamația conjunctivei, țesutul care acoperă sclera.

- Defecte de refracție: persoanele cu defecte de vedere, cum ar fi miopie, clarviziune și astigmatism nediagnosticate sau tratate incorect, adesea își încordează în mod constant ochii pentru a vedea mai bine.

- Sclerita: inflamația cronică a sclerei cauzată de alte boli sistemice.

- Blefarita: inflamația cronică a pleoapelor datorită bacteriilor și acumularea de material gras pe marginea pleoapelor.

Vezi și: Bărbia dublă, moștenire genetică sau semn al vârstei. Cum să topești gușa

Venele roșii din ochi nu reprezintă o problemă de sănătate a structurii oculare. Aceste capilare sunt responsabile pentru hrănirea și oxigenarea ochilor. Ceea ce trebuie tratat este cauza care a cauzat apariția acestor linii roșii în sclera.

Aproape întotdeauna venele roșii din ochi dispar de la sine odată cu trecerea zilelor. Prin urmare, este important să așteptați între 3 și 7 zile pentru ca disconfortul ocular să treacă, astfel încât capilarele să se dezumfle.

Dacă unul dintre vasele de sânge se rupe poate produce o hemoragie subconjunctivală. Când se întâmplă acest lucru, vă recomandăm să aplicați lacrimi artificiale pentru a reduce disconfortul. Aceste hemoragii, deși alarmante, nu reprezintă o problemă pentru structura oculară.

Dacă venele roșii din ochi sunt un simptom recurent și prezența patologiei oculare asociate a fost exclusă, este important să mergeți la medicul de familie. Dilatarea vaselor de sânge ale organismului este un simptom care este strâns legat de creșterea tensiunii arteriale.

Vezi și: VRS: ce este, simptome și prevenție. Nou-născuții prematuri, cei mai vulnerabili în fața infecțiilor acute ale tractului respirator determinate de VSR

Venele roșii din ochi, când este nevoie de consult medical

Venele roșii din ochi sunt un simptom trecător, fără ca acestea să fie cauzate de o afecțiune mai complexă, cum ar fi blefarita sau conjunctivita.

În unele cazuri, venele roșii dispar în câteva ore. Cu toate acestea, este important să mergeți la oftalmolog, cu condiția ca roșeața ochilor să fie însoțită de alte simptome, cum ar fi:

- Lăcrimare excesivă.

- Secreții oculare.

- Febră.

- Sensibilitate la lumină.

- Cruste pe pleoape

- Excesul de laganas.

- Umflarea pleoapelor.

- Cefalee.

- Amețeală

- Pierderea bruscă a vederii.

Dacă aveți vene roșii în ochi și aveți alte simptome, ar trebui să vă consultați oftalmologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel