Victor Costache: ​revigorarea şi dezvoltarea activităţii de transplant reprezintă una dintre priorităţile mandatului

Dr. Victor Costache, ministrul Sănătății
Dr. Victor Costache, ministrul Sănătății

Noul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat azi, în cadrul conferinţei organizate de Agenţia Naţională de Transplant că revigorarea şi dezvoltarea activităţii de transplant reprezintă una dintre priorităţile mandatului său.

Potrivit datelor prezentate de ANT, 210 pacienţi români în moarte cerebrală au fost identificaţi anul acesta ca posibili donatori de organe, iar dintre aceştia, familiile a 65 şi-au dat acordul şi au devenit donatori.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, spune că una dintre priorităţile mandatului său este de a revigora şi a dezvolta "şi mai mult" activitatea de transplant:

"Ştiu că am avut un moment acum câţiva ani când a existat un vârf de activitate, după care o scădere dramatică. Mi-a părut foarte rău să aud de la una dintre colegele mele de facultate că foarte mulţi coordonatori din transplant, profesionişti foarte buni, apreciaţi, au abandonat această activitate", a spus acesta.

Victor Costache mai spune că sunt necesare mai multe centre de prelevare de organe care să funcţioneze, în condiţiile în care, în prezent, din 49 de centre care funcţionează, doar în 14 centre s-au făcut prelevări.

"Număr identificări pacienţi în moarte cerebrală – 210, din care 65 au devenit donatori reali. Rata de refuz este de 22 la sută", a spus directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Zamfir, în cadrul conferinței.

În România au fost realizate anul acesta 6 transplanturi de cord, 3 de plămân, 48 de ficat şi 115 de rinichi, cu organe de la donatori în moarte cerebrală, a anunţat directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Zamfir. De asemenea, au mai fost efectuate, în anul 2019, şi transplanturi de ficat şi 46 de rinichi de la donatori în viaţă.

Potrivit directorului ANT, România a exportat anul acesta, şi organe către Eurotransplant, chiar dacă România nu este, deocamdată, membru cu drepturi depline: "cord - 4, plămân - 8 raportări către Eurotransplant, în 4 situaţii nu s-au prelevat, ficat - 1".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel