Virusul Zika, amenințare la adresa omenirii. Cercetătorii avertizează: Se va declanșa un FOCAR

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Virusul Zika - Foto: Pexels @DCStudio
Virusul Zika - Foto: Pexels @DCStudio

Un nou virus ar putea pune probleme uriașe oamenilor. Ce au descoperit cercetătorii. 

Cercetătorii în sănătate avertizează că un nou focar de virus este posibil să se declanșeze din nou. 

Este vorba despre virusul Zika, despre care specialiștii spun că o singură mutație este suficientă pentru a se răspândi rapid.

În anul 2016, virusul Zika a provocat o urgență medicală globală, atunci când mii de copii s-au născut cu leziuni cerebrale după ce mamele lor s-au infectat în timpul sarcinii.

Virusul Zika a fost identificat prima dată în 1947 în Uganda la maimuțe, de o rețea de cercetători care monitorizau febra galbenă. În 1952 a fost identificată în Uganda și în Tanzania, de această dată la oameni. Virusul circulă în Africa, cele două Americi, Asia și Pacific.

Oamenii de știință din SUA spun că lumea ar trebui să fie în căutarea unor noi mutații, în timp ce lucrările de laborator descrise în revista Cell Reports arată că virusul s-ar putea modifica cu ușurință și poate că creeze noi variante.

Mai multe studii recente despre infecții, citate de echipa de la Institutul de Imunologie La Jolla, sugerează că aceste variante de virus se pot dovedi eficiente în transmiterea virusului, chiar și în țările care și-au acumulat imunitate la focarele anterioare de Zika.

Experții au spus că descoperirile, deși teoretice, au fost interesante și reprezintă un memento că alți viruși decât COVID-19 ar putea reprezenta o amenințare.

Virusul Zika este transmis la oameni prin mușcătura unui țânțar Aedes infectat. Acești țânțari mușcă cel mai mult în timpul zilei, în mod special dimineața foarte devreme și seara. Tot acești țânțari transmit febra denga, febra galbenă și virusul chikungunya.

Insectele se găsesc în Asia, dar și în toată America, cu excepția Canadei și Chile, unde este prea frig pentru ca ele să supraviețuiască.

În timp ce pentru majoritatea oamenilor, Zika este o boală ușoară, fără efecte de durată, ea poate avea consecințe catastrofale pentru copiii aflați din uter, pentru că dacă o mamă ia virusul în timpul sarcinii, acesta poate dăuna copilului în curs de dezvoltare, provocând microcefalie (n.r. cap neobișnuit de mic) și țesut cerebral deteriorat.

Ce ar trebui să mai știi despre virusul Zika:

 

1. Deși virusul este răspândit în mare parte de țânțari, poate fi transmis și pe cale sexuală

2. Puțini oameni mor din cauza virusului Zika și se crede că doar una din cinci persoane infectate dezvoltă simptome

3. Acestea pot include febră, o erupție cutanată și dureri articulare

4. Deoarece nu există tratament, singura opțiune este reducerea riscului de a fi mușcat

5. Oamenii de știință au început să lucreze la un vaccin împotriva Zika pentru a ajuta la protejarea femeilor însărcinate.

"Există potențialul ca variante de îngrijorare să apară în timpul ciclului normal de transmitere"

 

"Am auzit atât de multe în ultima vreme despre evoluția rapidă și apariția variantelor de coronavirus, dar acesta este un memento în timp util că schimbarea formei este o caracteristică comună împărtășită de atât de mulți viruși.

Această lucrare arată cât de rapid poate apărea o schimbare cu o singură literă în secvența genomului unui virus și impactul puternic pe care îl poate avea asupra capacității de îmbolnăvire. Dar virușii care împărtășesc aceste schimbări nu au fost adesea observați în focare și, așa cum subliniază autorii, aceste perspective interesante necesită o investigație mai amănunțită", a spus profesorul Jonathan Ball, expert în virusuri la Universitatea din Nottingham, pentru BBC.

"Deși aceste constatări au fost observate în experimente de laborator și, prin urmare, au limitări, arată că există potențialul ca variante de îngrijorare să apară în timpul ciclului normal de transmitere a Zika și ne reamintește că monitorizarea este importantă pentru a urmări virușii pe măsură ce aceștia evoluează", a completat Dr. Clare Taylor, de la Society for Applied Microbiology, care a adăugat că ar putea fi posibil să se prezică care variante ar putea cauza probleme semnificative în viitor și să se intervină din timp.

"Infecția anterioară cu Zika ar putea oferi în continuare o anumită protecție împotriva noilor variante, așa cum s-a văzut și cu COVID", a spus profesorul Paul Hunter, de la Universitatea din East Anglia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel