Vitamina esențială care te poate ucide. Deteriorează organele vitale. Slăbește oasele, atacă inima și rinichii și duce la deces

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
vitamina - FOTO: Freepik@zinkevych
vitamina - FOTO: Freepik@zinkevych

Vitamina esențială care poate face rău dacă este consumată în exces are capacitatea de a deteriora organele vitale. Duce la deces.

Vitamina esențială care poate face rău. Medicii avertizează cu privire la administrarea excesivă de vitamina D. Aceasta poate deteriora organele vitale. 

În cazuri extreme, administrarea excesivă a acestui supliment poate slăbi oasele și deteriora inima și rinichii. Anumite vitamine și minerale sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului nostru. Deficiențele unor nutrienți pot duce la slăbiciune, oboseală și pot face organismul mai susceptibil la boli.

Din acest motiv, mulți oameni se bazează pe suplimente zilnice, adesea sub formă de comprimate. Cu toate acestea, administrarea acestora poate veni cu propriile lor riscuri pentru sănătate. Doctorul Ross Perry, medic specialist și director medical al clinicilor de dermatologie Cosmedics, a avertizat cu privire la pericolele legate de lipsa de vitamina D și de administrarea în exces a acesteia.

De ce este necesară vitamina D

Medicul a explicat de ce este necesară vitamina D.

”Vitamina D este practic un nutrient de care organismul are nevoie în cantități mici pentru a funcționa și a rămâne sănătos. Vitamina D ajută organismul să utilizeze calciul și fosforul pentru a menține oasele, mușchii și dinții noștri sănătoși și puternici.

Lipsa de vitamina D, cunoscută și sub numele de deficiență de vitamina D, poate determina oasele să devină moi și slabe, ceea ce poate duce la deformități.

Sursa principală de vitamina D este soarele. Deficiența de vitamina D a fost legată de lipsa de energie și oboseală, așa că este normal să-ți crești nivelul de energie obținând doza zilnică prin expunerea naturală la soare”, a spus dr. Ross Perry, medic specialist, potrivit Express.

Când se crește aportul de vitamina D

În Marea Britanie, cel mai bun moment pentru a obține expunerea la soare necesară este de la sfârșitul lui martie până la sfârșitul lui septembrie, a spus el. Cu toate acestea, în timpul iernii, lumina soarelui britanic nu conține suficientă radiație UVB pentru ca pielea noastră să poată produce vitamina D.

Acesta este momentul când este necesar să-ți crești aportul de vitamina D prin dietă sau suplimente. Guvernul recomandă administrarea unui supliment de vitamina D zilnic pe tot parcursul lunilor de toamnă și iarnă din acest motiv.

Administrarea excesivă de vitamina D vine cu riscuri, conform Dr. Perry.

”Administrarea prea multă de vitamina D sub formă de supliment pe o perioadă îndelungată poate determina acumularea de calciu în organism, ceea ce poate slăbi oasele, deteriora inima și rinichii.

Nu ar trebui să administrezi mai mult de 100 de micrograme de vitamina D pe zi. De fapt, 10 micrograme (cantitatea standard a suplimentului) sunt suficiente.

Aceasta se aplică adulților, inclusiv femeilor gravide și care alăptează, vârstnicilor și copiilor cu vârste între 11 și 17 ani.

Copiii cu vârste între 1 și 10 ani nu ar trebui să depășească 50 de micrograme, iar sugarii sub 12 ani nu ar trebui să depășească 25 de micrograme”, a spus Dr. Perry.

Ce este hipercalcemia

Aceasta este susținută de un avertisment din partea NHS, care afirmă că hipercalcemia - acumularea de calciu - poate apărea în organism ca rezultat al consumului excesiv de vitamina D.

Institutul Național de Sănătate avertizează, de asemenea, că administrarea prea multă de vitamina D ”poate fi dăunătoare”.

”Nivelul foarte ridicat de vitamina D în sânge poate provoca greață, vărsături, slăbiciune musculară, confuzie, durere, pierderea poftei de mâncare, deshidratare, urinare excesivă și sete, precum și pietre la rinichi.

Nivelul extrem de ridicate de vitamina D poate provoca insuficiență renală, bătăi neregulate ale inimii și chiar deces. Nivelul ridicat de vitamina D este aproape întotdeauna cauzat de consumul excesiv de vitamina D din suplimente alimentare.

Nu poți obține prea multă vitamina D de la soare, deoarece pielea ta limitează cantitatea de vitamina D pe care o produce”, arată NHS.

Surse bune de vitamina D includ peștele gras, carnea de vită, ficatul, ouăle și alimentele fortificate. Dacă ai îngrijorări cu privire la aportul tău de vitamine și la simptomele unei deficiențe sau ale unei consumări excesive de vitamine, ar trebui să consulți un medic de familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel