12 decese asociate cu ţigările electronice cu vapori

Georgiana Ioniță / 27 sep 2019 / 10:45

Autorităţile sanitare americane au anunţat joi o creştere a numărului de persoane afectate de maladiile pulmonare asociate utilizării de ţigarete electronice ("vaping"), înregistrându-se 12 decese şi peste 800 de cazuri probabile sau confirmate, informează AFP.

Ţigaretele electronice se află la originea unei epidemii recente în Statele Unite, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), notează Agerpres. 

Potrivit celui mai recent buletin al CDC, publicat joi, 12 persoane au decedat din această cauză în 10 state americane.

Autorităţile evocă, de asemenea, 805 cazuri confirmate sau probabile de pacienţi care suferă de afecţiuni pulmonare asociate utilizării ţigaretelor electronice în 46 de state şi un teritoriu american.

Deşi autorităţile sanitare federale americane au declarat că toate persoanele afectate au utilizat ţigarete electronice, ele nu au reuşit, pentru moment, să determine cauzele exacte ale acestor afecţiuni pulmonare.

Investigaţiile autorităţilor nu au permis identificarea nici a mărcilor, nici a produselor considerate vinovate.

Primele observaţii din anumite state americane au constatat totuşi că majoritatea rezervelor de ţigarete electronice implicate conţineau THC (tetrahidrocanabinol), substanţa psihoactivă din canabis.

Acele rezerve sunt cumpărate în majoritatea cazurilor de la comercianţi stradali sau de pe internet, întrucât canabisul a rămas ilegal în cea mai mare parte a teritoriului american.

Decesele anunţate au bulversat deja industria emergentă a ţigaretelor electronice. Compania Juul, liderul incontestabil al acestei pieţe, şi-a schimbat CEO-ul miercuri şi a decis să adopte o strategie discretă pentru perioada următoare, încercând astfel să îşi asigure supravieţuirea.

Cu o zi înainte, statul Massachussetts a mers şi mai departe decât restul statelor federale americane şi a anunţat interzicerea totală a vânzării de produse asociate "vaping"-ului pentru o perioadă de patru luni.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy