Urmărește dezbaterea live

4 beneficii ale uleiului de scorțișoară. Are acțiune antibacteriană și binedispune. Cum se folosește și care sunt contraindicațiile

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
4 beneficii ale uleiului de scortisoara. FOTO: Freepik @pixel-shot.com
4 beneficii ale uleiului de scortisoara. FOTO: Freepik @pixel-shot.com

Uleiul de scorțișoară are beneficii importante pentru sănătate. La ce trebuie să fiți atenți când vreți să îl utilizați.

Mirosul de scorțișoară este unul specific, un amalgam de dulce și picant, dar și cu trimitere spre sărbători, spre amintiri și confortul acelor zile. Uleiul de scorțișoară este apreciat pentru parfumul său deosebit și este folosit atât pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate, cât și proprietățile cosmetice, în realizarea produselor pentru îngrijirea pielii și a părului.

Studiile au indicat că uleiul de scorțișoară are acțiune antibacteriană, antifungică, antidiabetică, dar și proprietăți antioxidante. Pudra de scorțișoară are un indice ORAC, cel care măsoară capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen de 131.420 µmol TE/100g, acesta fiind printre cele mai mari scoruri ORAC.

Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, prin cedare de electroni, iar din acest grup fac parte unele vitamine și minerale, printre care vitamina C și E, respectiv, cupru, seleniu și zinc, iar scorțișoara are din fiecare dintre acesta în compoziția sa nutrițională.

Uleiul de scorțișoară, beneficii

Îmbunătățește dispoziția. Proprietățile uleiului de scorțișoară îl fac o alegere populară pentru tratamentele de aromaterapie la domiciliu.

În aromoterapie, uleiurile esențiale sunt difuzate sau pulverizate în aer, astfel încât să poată fi respirate sau absorbite de piele.

Aromoterapia a fost legată de multe beneficii, inclusiv reducerea depresiei și a anxietății și un somn mai bun.

Deși utilizarea uleiului de scorțișoară în aromoterapie nu a fost studiată îndeajuns, există un număr considerabil de persoane care se bucură de mirosul de scorțișoară, pe care îl consideră foarte relaxant.

Proprietăți antibacteriene. La fel ca și pudra de scorțișoară, și uleiul este are aceste proprietăți, arată studiile. Astfel, uleiul de scorțișoară combate organismele bacteriene greu de tratat.

Un studiu de laborator a constatat că uleiul de scorțișoară, prin compușii săi, a avut un efect antimicrobian împotriva Pseudomonas aeruginosa, o bacterie rezistentă la medicamente, potențial amenințătoare de viață, care afectează plantele, oamenii și alte animale.

Susține sănătatea orală.  Proprietățile antibacteriene și antifungice ale scorțișoarei s-au dovedit a fi eficiente împotriva Streptococcus mutans și asupra biofilmului Candida ssp, doi agenți care cauzează infecții orale și carii la nivelul dinților.

Ajută la creșterea părului. Există studii de laborator care au constatat o oarecare îngroșare și creștere a părului, la șoareci, însă nu există dovezi științifice care să asocieze acest efect și asupra părului uman.

Arome alimentare și produse cosmetice. Uleiul de scorțișoară poate fi folosit ca ingredient al produselor alimentare, bomboane, ceaiuri sau produse de patiserie.

De asemenea, uleiul de scorțișoară este utilizat și în produsele de îngrijire personală: pastă de dinți, săpun sau loțiuni de corp, dar și în parfumuri de cameră sau aromaterapie folosite în special în sezonul rece, care este asimilat cu mirosul de Crăciun și de turtă dulce sau vin fiert.

Uleiul de scorțișoară, mod de utilizare

Uleiul de scorțișoară trebuie utilizat cu precauție, o picătură de ulei la 30-40 ml de apă.

De asemenea se poate folosi pentru împrospătarea aerului, dar și ca adaos în cremele cu care vă masați, în timp ce bețișoarele de scorțișoară pot fi ținute la îndemână și ”adulmecate” când vreți să vă binedispuneți.

Uleiul de scorțișoară, precauții și efecte adverse

Uleiul de scorțișoară este foarte puternic și este ușor să folosești prea mult. Efectele secundare și reacțiile adverse includ erupții cutanate sau arsuri, astfel, nu utilizați uleiul de scorțișoară direct pe piele.

Cum se știe, uleiul și apa nu se amestecă, motiv pentru care nu turnați uleiul nediluat direct în apa de baie, deoarece va face ”perle” și poate arde sau irita pielea, notează Healtline.

În ceea ce privește capitolul precauție în utilizarea uleiului de scorțișoară, acesta are un compus, coumarin, care poate provoca afecțiuni renale sau hepatice în cazul folosirii prea mari.

De asemenea, dacă sunteți diabetic, este nevoie să discutați cu un medic înainte de a utiliza uleiul de scorțișoară, deoarece acesta poate interfera cu medicamentele specifice tratării diabetului.

Vezi și: Hipermagnezia, excesul de magneziu și riscurile sale. Supradozajul poate fi fatal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel