5 întrebuințări pe care nu le știai despre zațul de cafea. Este de mare ajutor în gospodărie

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
5 intrebuintari foto:freepik@valeria_aksakova
5 intrebuintari foto:freepik@valeria_aksakova

5 întrebuințări pe care nu le știai despre zațul de cafea. Care sunt și cât de folositor este în gospodărie zațul de cafea.

Zațul de cafea are multe utilizări practice, inclusiv ca îngrășământ pentru plante sau insecticid natural. Oamenii obișnuiesc să arunce zațul rămas după ce au făcut cafea, însă, după ce vei citi acest articol, s-ar putea să te gândești să nu mai faci asta.

Vezi și: De ce albim. Mit versus realitate și cum poți avea grijă de părul alb

Zațul de cafea are multe utilizări practice în casă și în grădină, putând fi folosit integral și contribuind, astfel, la mai puțină poluare.

1. Poate fi fertilizator natural pentru plantele din grădina ta

Majoritatea solurilor nu conțin substanțele nutritive esențiale necesare pentru o creștere optimă a plantelor, iar pe măsură ce plantele cresc, ele absorb nutrienți din sol, lăsându-l în cele din urmă epuizat. Prin urmare, majoritatea grădinilor trebuie fertilizate pentru a asigura că plantele au hrana de care au nevoie pentru a supraviețui.

Zațul de cafea conține mai multe minerale cheie pentru creșterea plantelor - azot, calciu, potasiu, fier, fosfor, magneziu și crom, conform Healthline. De asemenea, aceste minerale pot ajuta la absorbția metalelor grele care pot contamina solul. Pentru a folosi zațul de cafea ca îngrășământ, pur și simplu îl presărați pe solul din jurul plantelor dumneavoastră.

2. Este compostabil

Dacă nu ai nevoie imediată de fertilizator, poți composta zațul de cafea, acesta fiind sigur pentru compostare. Adăugarea compostului în curtea sau grădina ta poate ajuta solul să rețină mai multe substanțe nutritive și apă, îmbunătățind astfel sănătatea plantelor.

Un studiu a constatat că compostul realizat din zaț de cafea și resturi de bucătărie era mai bogat în substanțe nutritive decât compostul realizat doar cu resturi.

3. Zațul de cafea poate fi un insecticid natural

Ține la o parte dăunătorii de plantele din grădină, datorită proprietăților pe care le conține. Respinge insectele zburătoare și alungă furnicile și melcii, datorită mirosului puternic al cafelei. Zațul de cafea este mai eficient împotriva anumitor tipuri de dăunători și poate avea un impact limitat asupra altora. De asemenea, ar trebui să fii atent la cantitatea de zaț de cafea pe care o folosiți, pentru a nu afecta excesiv solul sau plantele. Utilizat în mod corespunzător, zațul de cafea poate fi un instrument valoros în lupta împotriva dăunătorilor în mod natural.

4. Poate neutraliza mirosurile neplăcute

Zațul de cafea conține azot, care ajută la eliminarea gazelor sulfuroase cu miros neplăcut din aer când este combinat cu carbon, conform Science Direct. Cu alte cuvinte, zațul de cafea poate ajuta la absorbția și eliminarea mirosurilor.

Poți așeza un bol cu zaț de cafea în frigider sau în congelator pentru a neutraliza mirosurile provenite de la alimentele alterate sau parfumate.

Poți chiar să păstrezi zaț de cafea lângă chiuvetă și să îl folosești pentru a-ți freca mâinile după ce ai tăiat usturoi sau ceapă. Zațul va ajuta să elimini mirosul de pe mâini.

5. Poate îndepărta puricii de pe animalele de companie

Norocul este că puricii nu par a iubi cafeaua, astfel că poți să folosești zațul de cafea pe post de tratament natural, conform Healthline. Freacă zațul de cafea în blana animalului după șamponare. Apoi, clătește și lasă-l să se usuce ca de obicei.

Unii spun că acest lucru ar putea să facă blana mai strălucitoare, dar nu există cercetări care să susțină aceste afirmații.

Dacă animalul de companie are foarte mulți purici, este recomandat să contactezi medicul veterinar pentru a discuta despre opțiunile alternative eficiente pentru un astfel de caz. Zațul de cafea poate să nu funcționeze pentru orice animal.

Vezi și: Hreanul, beneficii uimitoare pentru organism. Este una dintre cele mai vechi plante cultivate de om

Mai mult decât atât, zațul de cafea ar trebui să fie utilizat doar extern. El poate fi toxic pentru câini dacă este ingerat și trebuie să ai foarte mare grijă, dacă alegi să aplici această metodă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel