5 motive pentru care să mănânci CARTOFI DULCI

5 motive pentru care sa mananci cartofi dulci FOTO: Pexels @ela haney
5 motive pentru care sa mananci cartofi dulci FOTO: Pexels @ela haney

Cartofii dulci: gustoși și cu beneficii extraordinare asupra corpului. De ce ar trebui să îi introducem în alimentație?

Cartofii dulci sunt un aliment extrem de gustos, nutritiv și cu o serie de beneficii asupra sănătății. Un studiu arată că această rădăcinoasă are puține grăsimi și conține proteine, carbohidrați, minerale (calciu, fier și potasiu), fibre, carotenoizi, vitamine (Vitamina C, Vitamina B6 și Vitamina B9) și sodiu.

Suport pentru sistemul digestiv

Această legumă dulce menține sănătatea sistemului digestiv. Experții arată că polifenolii din cartofii dulci protejează tubul digestiv și scad riscul de apariție a ulcerelor gastrice și duodenale. Totodată, conținutul bogat în antioxidanți și fibre din cartofii dulci dublează efectul de protecția asupra sistemului digestiv.

Îmbunătățesc vederea

Conform bbcgoodfood, cartofii dulci conțin betacaroteni, substanțe care vor fi transformate în Vitamina A de către organism. Această vitamină este esențială pentru sănătatea ochilor și a pielii, dar intervine și în funcționarea normală a sistemului imunitar și a sistemului reproducător. Deficitul de Vitamina A poate cauza afecțiuni oftalmologice, până la orbire. 

Sănătatea sistemului nervos

Consumul de cartofi dulci intervine în funcționarea normală a sistemului nervos. Compușii din acest aliment, în special vitaminele B și potasiul, îmbunătățesc memoria și întreaga capacitate cognitivă. Astfel, cartofii dulci ar putea interveni în prevenția bolilor neurodegenerative, precum: boala Alzheimer sau boala Parkinson.

Previn cancerul

Rolul protector al cartofilor dulci față de colon acționează împotriva cancerului de la acest nivel. Mai mult decât atât, Webmd arată că un consum crescut de betacaroteni este asociat cu un risc scăzut de a dezvolta patologii tumorale.

Perfecți pentru diabetici

Nu în ultimul rând, cartofii dulci au un indice glicemic mic și intervin în scăderea glicemiei, ceea ce face acest aliment perfect pentru dieta pacienților care suferă de diabet. De asemenea, conținutul relativ scăzut în calorii și alți compuși din cartofii dulci, contribuie la menținerea siluetei și scad riscul de obezitate.

Vezi și: Alimente de evitat în POST. Care dintre ele este bombă calorică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy