EXCLUSIV Transplantul uterin, o nouă speranță pentru femeile care doresc să devină mame, s-ar putea face și în România! Conf. dr. Mihai Emil Căpîlna: Subiect destul de incitant

Conf. dr. Mihai Emil Căpîlna, medic primar obstetrică și ginecologie, conferențiar la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a vorbit, la...
"Este un subiect destul de incitant, care mă preocupă și pe mine de mulți ani, este un subiect relativ nou pentru că, spre deosebire de alte organe, la care există o istorie mai lungă în ceea ce privește transplantul, legat de utern, primul transplant uterin s-a produs în urmă cu 20 de ani, în anul 2000, când, la o femeie la care, imediat după naștere, s-a făcut o histerectomie totală, din cauza unei hemoragii abundente, într-o țară arabă. I-a fost transplantat, la șase luni după acest eveniment, uterul de la mama ei. Din nefericire pentru ea, această pacientă a dezvoltat o tromboză a vaselor uterine, cu necroza uterului survenită la trei luni după intervenția de transplant uterin și a fost din nou supusă unei histerectomii și finalul a fost absolut nefericit.
După această primă încercare la om de transplant uterin, au început să se facă numeroae studii, în primul rând, pe animale, pentru a se verifica fezabilitatea și posibilitatea tehnică de a realiza transplantul utern. Primele studii au fost făcute în Suedia, pe șoareci și, spre surpriza echipei care s-a ocupat de această chirurgie experimentală, fără niciun fel de imunosupresie, uterul transplantat a rezistat șase luni. Etapa următoare a fost ca la populația de șoareci la care s-a făcut transplantul uterin să se administreze și tratament imunosupresor. Uterul a fost, din fericire, funcțional, și prima stare gestațională la un animal de uter transplantat a fost publicat în anul 2006. Au continuat studii pe animale din ce în ce mai des, s-a confirmat cu șobolani, apoi cu oaie, în final s-a ajuns la transplant uterin la o specie de maimuță, la macaci.
Toate aceste transplanturi uterine au fost încununate de succes, astfel că, în anul 2012, în Suedia, o echipă a început să studieze posibilitatea efectuării unui transplant uterin la om. A fost un protocol foarte bine pus la punct, absolut standardizat. Primul transplant uterin la om, în acest program, a fost făcut anul 2012, iar în anul 2014 s-a născut primul nou-născut dintr-un uter transplantat. De atunci, această echipă din Suedia a reușit alte nouă nașteri de utere transplantate și încet-încet au început să apară și alte echipe de transplant uterin și în alte state europene, cum ar fi Cehia, Germania, Marea Britanie.", a declarat Conf. dr. Mihai Emil Căpîlna la DC MEDICAL.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-