Accesul la terapiile moderne, modificat. Cristian Bușoi: Să fim pro-activi, să venim cu propuneri

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
accesul la terapiile moderne - FOTO: Freepik@chormail
accesul la terapiile moderne - FOTO: Freepik@chormail

Accesul la terapiile moderne va fi modificat la nivelul Uniunii Europene. Cum ne afectează acest lucru.

Accesul la terapiile moderne va fi modificat la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene. Se lucrează la un nou regulament în acest sens. Dr. Cristian Bușoi a explicat ce trebuie să facă autoritățile din România, pentru ca țara noastră să se alinieze la standardele europene și să nu mai existe timpi de așteptare atât de mari pentru ca noile terapii să fie disponibile și pentru pacienții din România.

”Voi încerca, în numele Comisiei de Industrie, să negociem cât mai multe atribuții pentru comisia ITRE, pentru că dincolo de chestiunea de sănătate publică, care este esențială pentru dezbaterea și adoptarea programului farmaceutic este un foarte bun prilej pentru a face UE și România mai atractivă pentru investiții ulterioare, să rămână competitivă la nivel global pentru ceea ce înseamnă industria de medicamente inovative și să dăm pacienților acces la tratamentele cele mai potrivite, într-un timp cât mai scurt.

Vezi și: De ce durează ca medicamentele inovatoare să intre pe piața românească. Radu Rășinar: Piața din România nu este la fel de ”prietenoasă” precum cea din Europa

Este un moment important pentru că este cea mai importantă revizuire a legislației la nivel european, din ultimii 20 de ani. Noul proiect de regulament și noua Directivă, împreună cu recomandarea Consiliului privind rezistența antimicrobiană și celelalte inițiative non-legislative din domeniul farmaceutic pun bazele unor noi politici, noi decizii la nivel european, de care și România va trebui să țină cont.

Trebuie să ne îmbunătățim legislația națională. Am putea să modificăm și noi anumite acte legislative, atât în legilația primară, cât și în legislația care o implementează. Multe dintre lucrurile pe care le putem îmbunătăți pentru a reduce timpul de acces al pacienților la tratamente inovatoare ține fie de o mai bună organizare a unor instituții, fie unele modificări la ordin de ministru.

Acestea sunt cele două planuri de acțiune pentru perioada următoare. Trebuie să fim pro-activi, să venim cu propuneri concrete pentru modificarea legislației europene și apoi să vedem ce ar trebui să modificăm în România pentru a ne adapta obiectivelor europene și pentru a reduce barierele administrative de la nivel național”, a declarat dr. Cristian Bușoi, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE).

Vezi și: România, codașă la noile medicamente. Diana Bianchi: Durează 918 zile. Acest timp poate reprezenta diferența dintre o șansă la viață, o șansă la o calitate bună a vieții și lipsa acestora

UE, timp de aștepare reduși pentru aprobarea medicamentelor

”Și la nivelul Agenției Europene a Medicamentului timpul de aprobare a unor noi medicamente trebuie să se scurteze. Astăzi este în jur de 400 de zile, iar propunerea legislativă a Comisiei Europene merge către 120 de zile pentru toate procedurile. Procedurile vor fi simplificate și digitalizate. ȘI UE trebuie să se adapteze la schimbările globale. Digitalizarea reduce timpii, reduce birocrația, crește transparența.

Sunt câteva măsuri pe care Comisia Europeană le propune pentru ca pacienții să aibă acces cât mai rapid posibil”, a mai spus dr. Cristian Bușoi.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel