România, codașă la noile medicamente. Ioana Bianchi: Durează 918 zile. Acest timp poate reprezenta diferența dintre o șansă la viață, o șansă la o calitate bună a vieții și lipsa acestora

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
romania - FOTO: Freepik
romania - FOTO: Freepik

România este codașă la accesul la noile terapii. Durează aproape 3 ani până când noile medicamente aprobate la nivel european să ajungă în țară.

România se situează în urma statelor Uniunii Europene în ceea ce privește accesul la noile terapii. Dr. Ioana Bianci, director Relații Externe ARPIM, a explicat, în cadrul conferinței de presă organizată de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM- https://arpim.ro/) și EFPIA de ce există astfel de decalaje.

”Acest studiu și datele vin în contextul în care Comisia Europeană a lansat cele mai importante modificări în ultimii 20 de ani ale legislației farmaceutice. Momentan sunt la stadiul de propuneri. Toate țările membre au până pe 28 iunie timpul necesar față de a avea o poziție. Pentru ca Romînia să aibă o poziție, este necesar să cunoaștem datele și poziționarea țării noastre în acest peisaj european al accesului la medicamentele inovatoare.

Este un studiu care a ajuns la 19-a ediție. Ediția de anul aceasta a cuprins 37 de țări, 27 state membre ale UE, 168 de medicamente inovatoare aprobate la nivel centralizat de EMA în perioada 2018-2021 și informațiile sunt structurate pe disponibilitate, cât la sută din medicamentele aprobate la nivel european sunt disponibile în țările din studiu și pe timpul de la autorizarea europeană până la disponibilitatea națională.

Din cele 168 de medicamente aprobate la nivel UE aprobate în perioada 2018-2021, în România sunt rambursate la data de 5 ianuarie 2023, 51 de medicamente. Practic, 1 din 3 medicamente autorizate la nivel european sunt disponibile la nivelul pacienților din România.

Media europeană este de 45%, în scădere cu 2% față de studiul de anul trecut”, a explicat Dr. Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM.

Vezi și: Speranța de viață în România, sub media europeană. Iulia Ionescu: Părinții noștri trăiesc 70 de ani. În Franța, 79-80 de ani. Simțim cu sufletul acest decalaj

În cât timp sunt disponibile aceste medicamente

”În România (sunt disponibile -n.r.) în 918 zile, în creștere față de studiul de anul trecut, în care erau disponibile în 899 de zile. Media europeană este de 517 zile, de la momentul autorizării europene. Timpul a crescut, dar trebuie subliniat, că unul din 3 medicamente sunt disponibile.

În ediția de anul trecut, vorbeam de 1 din 4 medicamente. Avem o veste bună, dar pe de altă parte, un aspect la care trebuie să lucrăm împreună ca să îmbunătățim acest lucru. 

Dacă ne referim la medicamentele oncologice, medicamentele care adrează diverse tipuri de cancer, proporția de disponibilitate se păstrează. Din 46 de medicamente, la noi sunt disponibile 14. 

Întotdeauna ne uităm și la sustenabilitatea financiară a sistemului, iar pentru aceste medicamente oncologice, proporția de medicamente care sunt disponibile prin colaborarea între industrie și autorități, acele contracte de cost-volum, în care sarcina financiară se împarte între companii și autorități este de 50%. 

În cât timp sunt disponibile, aici timpul este crescut față de medicamentele generale. Vorbim de 991 de zile, în creștere față de anul trecut, când erau 964 de zile, iar media de timp europeană este de 526 de zile”, a mai subliniat dr. Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM.

Vezi și: Meniul din spital, 22 lei pe zi. Problema găsită de Florin Buicu la Spitalul din Mureș: Un pacient mi-a spus. Să întrebați ASTA când mergeți în spital

Timpul, diferența între viață și moarte

”Acest timp poate reprezenta diferența dintre o șansă la viață, o șansă la o calitate bună a vieții și lipsa acestor șanse. Fiecare dintre noi cunoaștem persoane care au nevoie, la un anumit moment, de acest timp de medicament”, a mai precizat sursa citată.

Ce sunt medicamentele orfane

”Medicamentele orfane sunt acel tip de medicamente care se adresează bolilor rare. Sunt boli care afectează mai puțin de 5 pacienți din 10.000 de locuitori la nivelul Uniunii Europene. Tot aproximativ 1 din 3 medicamente aprobate în perioada 2018-2021 sunt disponibile în România. Într-un timp ceva mai lung. Doar 906 zile față de o medie europeană de 625 de zile”, a mai precizat dr. Ioana Bianchi.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel