Adenomul de prostată, cauze și tratament. Cei mai afectați: fumătorii, cei care consumă alcool excesiv ori au o dietă dezechilibrată

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
adenomul de prostata - FOTO: Freepick
adenomul de prostata - FOTO: Freepick

Adenomul de prostată este o afecțiune specifică bărbaților. 

Adenomul de prostată, denumit şi hiperplazia benignă de prostată, este cea mai frecventă tumoră benignă a bărbatului. Institutul Clinic Fundeni arată că sunt câțiva factori care contribuie la declanșarea afecțiunii. 

”Afecțiune comună manifestată exclusiv la bărbați, adenomul de prostată apare de obicei după vârsta de 40 de ani și cauzează tulburări la nivelul sistemului urinar.

Cei mai afectați sunt persoanele care au istoric de adenom de prostată în familie, fumătorii sau cei care consumă alcool excesiv ori au o dietă dezechilibrată.

Ia măsuri de protecție dacă te afli în categoriile de risc și protejează-te făcând mișcare și mâncând sănătos”, notează Institutul Clinic Fundeni.

Vezi și: Kit-ul de îngrijire pentru vară. Ce trebuie să conțină. Ioana Marinescu: Soarele e foarte intens și un inamic extrem de puternic

Ce este adenomul de prostată

Medicul Cornel Stănescu, specialist în Urologie, cu competenţă în litotriţie extracorporeală, în cadrul Ambulatoriului integrat al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din București, explică pe site-ul unității medicale ce este adenomul de prostată și cum se tratează acesta.

"Prostata este o glandă anexă a aparatului genital masculin, situată la nivelul porţiunii iniţiale a uretrei masculine, sub vezica urinară.

Datorită localizării sale şi a relaţiilor strânse cu tractul urinar şi cu aparatul genital, prostata deţine o pondere mare în patologia masculină uro-genitală. 

Are forma unei castane cu baza orientată superior şi vârful spre inferior şi cântăreşte în mod normal aproximativ 20-25 de grame, masurând aproximativ 3 cm în diametrul vertical, 4 cm în diametrul transvers şi 2-3 cm în diametrul antero-posterior.

După 45-50 de ani în evoluţia acestui organ intervine un proces de hiperplazie. Adenomul de prostată, denumit şi hiperplazia benignă de prostată, este cea mai frecventă tumoră benignă a bărbatului.

Această afecţiune evoluează insidios, pe parcursul a mai multor ani, modificările induse asupra aparatului urinar dezvoltându-se lent. Creşterea în volum a prostatei realizează comprimarea în timp a uretrei, determinând modificări ale actului micţional", noteazî medicul Cornel Stănescu.

Vezi și: Lombosciatica, afecțiunea sedentarilor. Cum se tratează

Simptomele adenomului de prostată

Simptomele pot include un început ezitant al urinării, jet urinar cu presiune slabă, jet urinar intermitent sau întrerupt, urinare dificilă şi prelungită, senzaţie de golire incompletă a vezicii urinare, până la retenţia completă de urină (”blocaj urinar"), frecvenţă crescută a urinărilor în special noaptea, senzaţia bruscă şi imperioasă de a urina, pacientul ”scapă" câteva picături până ajunge la toaletă.

Analize specifice pentru adenomul de prostată

Specialistul urolog al Spitalului Militar subliniază că investigaţiile paraclinice constau în analize de laborator (evaluarea funcţiei renale, sumar de urină, urocultură şi, nu în ultimul rând, antigenul specific prostate), investigaţii imagistice (ecografia aparatului urinar, care este obligatorie pentru măsurarea volumului prostatic şi a rezidiului post-micţional şi, în anumite cazuri, este necesară realizarea urografiei intravenoase şi a examenelor urodinamice).

Vezi și: Strategia de vaccinare anti COVID-19, modificată. Ce se întâmplă de la 1 iulie

Tratament în funcție de gravitatea afecțiunii

În ce privește tratamentul adenomului de prostată, acesta poate fi atât medicamentos, pentru adenomul de prostată necomplicat, cât şi chirurgical, pentru adenomul de prostată complicat. Legat de tratamentul medicamentos, urologul amintit se referă la fitoterapie, alfa-blocante și inhibitori de 5 alfa – reductază. Medicul, în funcție de caz, poate recomanda tratamentul chirurgical minim-invaziv.

"În concluzie, este optim ca orice bărbat trecut de vârsta de 50 de ani sa facă cel puţin un consult urologic în fiecare an", încheie doctorul Cornel Stănescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel