Alexandru Rafila, explicații pe strategia de vaccinare și vaccinarea obligatorie: NU e scris nicăieri în text! Mi se pare o măsură de bun-simţ, am ajuns la coada Uniunii Europene

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Alexandru Rafila - Foto: Antena 3 CNN
Alexandru Rafila - Foto: Antena 3 CNN

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a adus noi clarificări despre strategia de vaccinare și vaccinarea obligatorie.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre strategia Ministerului Sănătății în ceea ce privește vaccinarea românilor până în anul 2030. 

Strategia Ministerului Sănătății, pusă și în dezbatere publică, a stârnit deja controverse, motiv pentru care, Alexandru Rafila a venit cu noi clarificări.

Mai mult, Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește vaccinarea în România și a subliniat că țara noastră se află la coada Europei în ceea ce privește vaccinarea și în fruntea țărilor cu cele mai multe boli ce pot fi prevenite prin vaccinare.

"În mod evident, nici noi, ca şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, nici medicii care au lucrat la această strategie nu au adus nici măcar în discuţie această idee a obligativităţii vaccinării, ea nu se regăseşte nicăieri în text, dar asta nu înseamnă ca noi, ca şi profesionişti din domeniul sănătăţii, nu suntem datori să informăm corect publicul în ceea ce priveşte vaccinare.

Tulburarea bipolară: simptome clare și tratament. Cum recunoști bipolaritatea. Raluca Prepeliță: Sunt cel mai frecvent întâlnite

Avem această datorie şi datorită profesiunii noastre, pe de o parte, dar şi din cauza scăderii acoperirii vaccinale în ultimii 15 ani în România, încât am ajuns la coada Uniunii Europene în ceea ce priveşte vaccinurile tradiţionale, care se administrează copiilor.

Ori, lucrul ăsta poate să afecteze serios sănătatea tinerei generaţii şi mi se pare absolut iresponsabil să induci, să transmiţi mesaje false, care nu sunt regăsite nicăieri în textul unui act normativ", a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, în direct la Antena 3 CNN.

Alexandru Rafila: "Mi se pare o măsură de bun-simţ pentru a-i proteja"

 

Mai mult, ministrul Alexandru Rafila a mai precizat că Ministerul Educaţiei a elaborat împreună cu Ministerul Educaţiei un ordin pentru stabilirea statusului elevilor vaccinaţi sau nevaccinaţi.

"Atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90% din populaţia de copii, atunci virusul începe să circule, în comunităţi, mai ales, unde există copii nevaccinaţi, acest lucru se poate întâmpla. Noi, ca să reducem riscurile pentru aceşti copii care sunt nevaccinaţi, am elaborat împreună cu Ministerul Educaţiei un ordin, foarte dezbătut, în care nu trebuie altceva decât să ştim statusul copilului, dacă este vaccinat sau nevaccinat, şi în funcţie de acest lucru, dacă apare un focar epidemic, de exemplu într-o şcoală, atunci copiii nevaccinaţi stau acasă până se încheie focarul.

Mi se pare o măsură de bun-simţ pentru a-i proteja, nu este vorba despre vreo condiţionalitate de a veni la şcoală. Nici vorbă despre asta. Dar dacă evoluează un focar epidemic, cât durează, o săptămână, zece zile, copilul stă acasă şi în felul ăsta este protejat şi nu se îmbolnăveşte dacă nu este vaccinat. Mie mi se pare că toată discuţia asta este foarte periculoasă, iresponsabilă.

Faptul că ea a fost abordată politicianist de un anumit partid politic mi se pare foarte grav pentru că noi discutăm acum nu despre opţiuni politice, discutăm despre sănătatea copiilor şi în plus, această strategie la care faceţi referire, se introduce şi am reuşit să facem acest lucru, acest concept al vaccinării oamenilor pe tot parcursul vieţii, absolut facultativ, deci cine doreşte se duce la medicul de familie, solicită o reţetă, obţine reţeta pentru vaccinul gripa, spre exemplu, care va fi compensat într-o proporţie mai mare sau mai mică în funcţie de tipul de afecţiune sau vârsta persoanei, fetele şi băieţii până la 18 ani primesc prescripţie pentru vaccinul HPV dacă părinţii lor doresc acest lucru.

De asemenea, femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani vor putea să beneficieze de o anumită compensare a acestui vaccin, care este foarte scump", a conchis Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel