Tulburarea bipolară: simptome clare și tratament. Cum recunoști bipolaritatea. Raluca Prepeliță: Sunt cel mai frecvent întâlnite

Larisa Opaiț |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Tulburarea bipolara - Foto: Freepik
Tulburarea bipolara - Foto: Freepik

Persoanele cu tulburare bipolară experimentează schimbări extreme de dispoziție, de la episoade de manie euforică și energie excesivă până la episoade de depresie profundă.

Tulburarea afectivă bipolară (TAB), cunoscută și sub numele de tulburare maniaco-depresivă, este o afecțiune mentală complexă care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Tulburarea bipolară este o afecțiune mentală caracterizată prin fluctuații extreme ale stării de spirit, energiei și activității. Persoanele cu tulburare bipolară experimentează perioade de manie (episoade maniacale) și perioade de depresie (episoade depresive), care pot varia în intensitate și durată.

De ce să pui folie de aluminiu pe masa de călcat. Trucul simplu care îți va ușura munca și de care te vei îndrăgosti

Persoanele cu TAB experimentează schimbări extreme de dispoziție, de la episoade de mânie euforică și energie excesivă până la episoade de depresie profundă. 

Aceste fluctuații emoționale pot avea un impact semnificativ asupra vieții individului și pot necesita o gestionare atentă și tratament adecvat.

”Această tulburare adună simptome atât din sfera afectivă cât și din cea psihotică, fiind descrise TAB de tip I (cunoscută anterior ca și “psihoză maniaco-depresivă”), TAB de tip II și alte tipuri de TAB, dar primele două sunt cel mai frecvent întâlnite în practica medicală. 

Cauza neașteptată care duce la cancer. Irinel Popescu: Inițial nu am vrut să cred. Studiile confirmă asta. Am văzut cazuri de cancer de stomac și cancer de pancreas

Dacă tipul I este descris ca o alternanță între episoadele depresive și cele maniacale, cu sau fără simptome psihotice, în tipul II, episoadele depresive predomină ca și frecvență, alternând cu episoade hipomaniacale sau mixte”, a declarat psihiatrul Raluca Ioana Prepeliță, în exclusivitate pentru DC Medical.

Există două tipuri principale de tulburare bipolară:

Tulburarea bipolară de tip I: Aceasta implică cel puțin un episod maniacal major, care poate fi însoțit de episoade depresive sau de perioade de stare de spirit mai echilibrată (euthymia).

Tulburarea bipolară de tip II: Aici sunt prezente cel puțin un episod depresiv major și cel puțin un episod hipomaniacal (o formă mai ușoară de manie numită hipomanie), dar nu sunt prezente episoade maniacale complete.

Tulburarea bipolară - simptome

Simptomele tulburarii de bipolaritate sunt împărțite în episoadele depresive, episoadele maniacale și cele mixte.

Simptomele în episoadele depresive:

- dispoziție deprimată

- sentimente de inutilitate

- ideație sumbră

- iritabilitate

- irascibilitate

- lipsa interesului și a plăcerii pentru activitățile anterior relaxante

- tulburări de somn tulburări ale apetitului sexual si alimentar

- anxietate paroxistica

- stare cronică de oboseală

Simptomele în episoadele maniacale:

- o energie debordantă ce stimulează privitorul la viața

- dispoziția euforică

- starea de continuă agitație

- lipsa nevoii de somnlogoreea

- tendința la socializare si relaționare exagerată

- cumpărături compulsive

- fuga de idei

- interpretativitatea

- suspiciozitatea 

Episoadele mixte reprezintă episoadele de schimbare a dispoziție ce includ atât simptomele maniacale, cât și cele depresive.

Cum să te comporți cu o persoană bipolară?

”Comportamentul față de pacienții cu tulburări psihice este la fel ca orice individ, cu empatie, susținere, nestigmatizare, socializare, relaționare, fără prejudecăți și frică.

Pacientul cu tulburări psihice cronice este ca orice alt pacient cu afecțiuni medicale cronice (diabet zaharat, hipertensiune arterială etc.), iar scopul nostru ca psihiatrii este de reintegrare în societate și de scădere a stigmei față de pacienții psihiatrici”, ne-a mai spus Raluca Ioana Prepeliță. 

Tratament tulburare bipolară

Tratamentul pentru tulburarea bipolară poate include terapie psihologică (cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală), medicamente (de exemplu, stabilizatori de dispoziție, antipsihotice, antidepresive) și gestionarea stilului de viață.

”Tratamentul medicamentos recomandat în TAB trebuie adaptat fiecărui individ în parte, iar psihoterapia individuală specifică întregește tabloul terapeutic.

Susținerea familială, a prietenilor, diminuarea stigmei din mediul social și/sau profesional sunt puncte cheie în evoluția favorabilă a cazului, iar colaborarea adecvată a pacientului și familiei cu specialiștii în sănătate mintală reprezintă o bază în identificarea și prevenirea recurentelor”, a declarat Raluca Ioana Prepeliță, pentru DC Medical.

Tulburarea afectivă bipolară este o afecțiune complexă, care necesită o abordare multidisciplinară în diagnosticare și tratament.

Cu ajutorul unei combinații de terapie farmacologică, terapie psihologică și strategii de auto-ajutor, persoanele cu TAB pot învăța să-și gestioneze mai bine simptomele și să ducă o viață satisfăcătoare.

Este important ca indivizii afectați și familiile lor să aibă acces la informații și sprijin adecvat pentru a face față acestei afecțiuni și a îmbunătăți calitatea vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel