Cauza neașteptată care duce la cancer. Irinel Popescu: Inițial nu am vrut să cred. Studiile confirmă asta. Am văzut cazuri de cancer de stomac și cancer de pancreas

Cauza neașteptată care duce la cancer - Foto: Freepik & Youtube Altceva cu Adrian Artene
Cauza neașteptată care duce la cancer - Foto: Freepik & Youtube Altceva cu Adrian Artene

Irinel Popescu a spus care este una dintre cauzele neașteptate ale cancerului. "Inițial nu am vrut să cred".

Cancerul este rezultatul unui proces complex și adesea multifactorial care implică dezvoltarea anormală și necontrolată a celulelor în corp. Aceasta poate avea ca rezultat formarea unei mase de celule numită tumoră. Există mai mulți factori implicați în apariția cancerului:

1. Schimbările sau mutațiile în materialul genetic (ADN) al celulelor pot duce la perturbarea controlului normal al creșterii celulare și diviziunii. Aceste mutații pot fi moștenite sau pot apărea din cauza expunerii la factori de mediu dăunători, cum ar fi radiațiile sau substanțele chimice toxice.

2. Expunerea la anumiți factori de mediu poate crește riscul de cancer. Acești factori pot include expunerea la radiații ionizante (cum ar fi radiațiile solare sau radiațiile medicale excesive), substanțe chimice toxice (cum ar fi substanțele chimice prezente în fumul de țigară sau în anumite locuri de muncă), poluanți din mediul înconjurător și altele.

3. Anumite tipuri de cancer pot avea o componentă genetică, ceea ce înseamnă că există o predispoziție genetică pentru dezvoltarea lor. Unele gene moștenite pot crește riscul de cancer, dar nu garantează dezvoltarea bolii.

4. Riscul de cancer crește odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru se datorează faptului că celulele acumulează mutații pe parcursul vieții și capacitatea de a repara daunele genetice poate scădea odată cu trecerea timpului.

5. Un sistem imunitar sănătos joacă un rol important în detectarea și distrugerea celulelor anormale. O imunitate scăzută poate face ca organismul să fie mai susceptibil la dezvoltarea cancerului.

6. Fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta necorespunzătoare și lipsa de exercițiu fizic pot crește riscul de cancer.

7. Anumite infecții virale și bacteriene, cum ar fi infecția cu virusul papiloma uman (HPV), virusul hepatitei B și C, pot crește riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer.

Cauza neașteptată care duce la cancer. Irinel Popescu: Inițial nu am vrut să cred

Există un mit decare ne lovim aproape de fiecare dată, care spune că ficatul doare din cauza supărării și că supărarea se așează la ficat. 

Despre asta, acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizator al emisiunii "Academia de Sănătate" de la DC Medical și DC News, spune că "mai degrabă, supărarea se așează la inimă. Dar aici ajungem la psihosomatică și de-a lungul timpului, e o zonă care trebuie studiată. Atât cât m-am informat eu despre asta, ține în primul rând de cancer".

Invitat în podcastul "Altceva" al lui Adrian Artene, acad. prof. dr. Irinel Popescu a vorbit despre una dintre cauzele cancerului la care lumea, în general, nu prea se gândește. Potrivit medicului, sunt cazuri de cancer de stomac și cancer de pancreas dezvoltate din această cauză.

Ei bine, motivele care duc la apariția cancerului sunt analizate în permanență, iar legătura dintre depresie și cancer este un subiect complex și interdisciplinar, care a fost explorat în numeroase studii de cercetare. 

Astfel, studiile sugerează că persoanele care suferă de depresie pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer. Acest lucru poate fi atribuit în parte comportamentelor de sănătate precare asociate cu depresia, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta necorespunzătoare și lipsa de exercițiu.

De asemenea, stresul cronic, care poate contribui la dezvoltarea depresiei, poate influența și răspunsul hormonal și sistemul imunitar al corpului, creând un mediu care poate favoriza dezvoltarea cancerului.

Irinel Popescu: Am văzut cancer de stomac și de pancreas din cauza asta. Studiile confirmă acest lucru

"Este evident că depresia poate să conducă chiar la apariția bolii canceroase și de-a lungul timpului am văzut astfel de situații și inițial nu am vrut să cred, pentru că părea că nu are legătură cu ceea ce învățam eu. Apoi s-au făcut studii și s-a văzut că supărarea și depresia pe care o atragem pot să conducă la apariția cancerului.

Am văzut cazuri de cancer de stomac, cazuri de cancer de pancreas, mai puțin în cazul ficatului, nu știu de ce, dar cred că efectele depresiei asupra ficatului sunt mai mici decât asupra inimii și asupra unor organe unde poate induce cancer și am văzut la stomac și pancreas.

Aici am văzut studii în desfășurare care tind să confirme acest lucru, efectul depresiei asupra organismului.

Ficatul pare mai protejat și aici poate capacitatea lui de rezervă. Gândiți-vă că un bolnav cu ciroză hepatică ajunge să aibă analize modificate foarte târziu. Mulți nici n-au știut că au ciroză, pentru că așa de mare e capacitatea de rezervă funcțională a ficatului încât funcționează aproape normal. Și asta poate să conteze și în cazul agresiunii produse de supărări și de depresie", a mai spus medicul Irinel Popescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Dreptul la informare

24 iul 2024, 17:12
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel