Alunițele și legătura lor cu MELANOMUL. Când trebuie îndepărtate

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
alunitele FOTO: Pexels @cottonbro
alunitele FOTO: Pexels @cottonbro

Care sunt riscurile la care ne expun alunițele de pe corp? Ce este de făcut pentru prevenție?

Alunițele sunt o problemă care apar cu o frecvență crescută. De cele mai multe ori, aceste formațiuni nu prezintă importanță medicală, dar există cazuri când alunițele pot ascunde boli grave.

Ce sunt alunițele?

„Alunițele sunt formațiuni tumorale benigne care apar fie de la naștere fie pot fi dobândite pe parcursul vieții. Ele apar în urma unui cumul de factori genetici la care se adaugă și expunerea la soare”, a declarat Dr. Beatrice Elena Prie pentru emisiunea "Vorbește lumea" de la Pro TV.

Risc major

Cel mai mare risc pe care îl prezintă alunițele este melanomul. Acesta este o formă de cancer de piele, iar persoanele cu pielea deschisă la culoare și ochi albaștri sau verzi sunt cele mai predispuse. De asemenea, melanomul are și un factor genetic, iar cei care au avut în familie această afecțiune prezintă un risc mai mare de a face boala. 

Expunerea alunițelor la soare reprezintă un factor favorizant al melanomului. De asemenea, alunițele mari, de forme neregulate și culoare închisă sunt cele mai periculoase. Din acest motiv, se recomandă evaluarea alunițelor o dată pe an la medicul dermatolog și îndepărtarea celor care pot cauza probleme.

Excizia chirurgicală, cea mai sigură metodă

În urma consultului de specialitate, medicul dermatolog va decide dacă este necesară eliminarea alunițelor. Deși îndepărtarea se poate face și cu ajutorul laserului, excizia chirurgicală este cea mai sigură și eficientă metodă. Medicul dermatolog ne spune că șansele de recidivă sunt mai mari în cazul alunițele îndepărtate greșit: „alunițele reapar dacă nu sunt excizate corect". De asemenea, „după ce are loc excizia aluniței aceasta trebuie dată către histopatologie, iar medicul histopatolog este cel mai citește pielea la microscop”. În alte cuvinte, biopsia aluniței va reprezenta verdictul și ne va spune dacă acea formațiune prezenta sau nu risc de melanom.

Vezi și: Secretul unui TEN tânăr și semnele îmbătrânirii pielii. Cel mai important element anti-îmbătrânire

Boala Lyme: simptome, diagnostic, tratament. CĂPUȘELE, un adevărat pericol

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel