Deficiența de fier. Ce alimente trebuie să incluzi în dietă

Majoritatea oamenilor obțin suficient fier din dietă, dar, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate, anumite grupuri prezintă un risc mai mare de deficiență de fier.

Aceste grupuri includ femeile însărcinate sau cele cu sângerare menstruală abundentă, sugarii și copii, bolnavii de cancer, cei cu insuficiență cardiacă sau cu afecțiuni gastro-intestinale, precum boala celiacă, care împiedică absorbția fierului. În plus, dacă sunteți un donator de sânge, s-ar putea să aveți un conținut scăzut de fier.


În general, alimentele din fruntea listei de alimente bogate în fier sunt carnea, peștele și păsările de curte. Nu numai că au cea mai mare cantitate de fier, dar, de asemenea, fierul care se găsește în acestea este sub formă de fier heme. Fierul cu Heme este mai biodisponibil decât fierul non-heme(găsit în alimentele vegetale), ceea ce înseamnă că organismul îl poate absorbi și utiliza foarte ușor.

Fierul non-heme se găsește în alimentele vegetale, cum ar fi cerealele, leguminoasele, nuci, semințele, legumele și fruct.  

Crucea Roșie  din America enumeră următoarele fructe bogate în fier:

Căpșune
Pepene
Curmale
Smochine
Stafide
Prune 
Caise uscate
Piersici uscate

Articole similare

7 alimente care reduc stresul și anxietatea

10 mai 2025, 18:15
Nutriția joacă un rol crucial în gestionarea stresului și anxietății, iar alegerea unor alimente bogate în vitamine, minerale și antioxidanți poate ajuta la reducerea efectelor negative ale...