Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra unui detaliu care leagă în mod surprinzător salata orientală, sushi, bananele și salata de boeuf.
Este vorba despre amidonul rezistent, un tip de amidon care, potrivit ei, ajunge în intestinul gros și hrănește bacteriile benefice din microbiotă.
Potrivit Mihaelei Bilic, totul pornește de la alimentele considerate prebiotice care, după fierbere, sunt lăsate să se răcească. Prin răcire, amidonul se recristalizează și devine mai greu de digerat, ceea ce ar face ca o parte din el să nu se absoarbă, ci să fie folosit de microbiota intestinală.
“Ce legătură este între salata orientală, Sushi, banane și salata de paste făinoase? Amidonul rezistent!
Ca să hrănim bifidobacteriile și lactobacilii ce alcătuiesc microbiota intestinală trebuie să consumăm alimente prebiotice, adică amidon rezistent.
Unde îl găsim? În bananele verzi, dar și în cartofi, paste făinoase și orez care, după ce au fost fierte, sunt lăsate să se răcească.
Prin răcire amidonul se recristalizează și se transformă într-o substanță rezistentă la digestie. Deci salata orientală, orezul de la Sushi și salata de paste făinoase conțin amidon rezistent, care nu se absoarbe și nu îngrașă, ci ajunge în intestinul gros și hrănește coloniile de bacterii benefice.
Amidon rezistent găsim și în salata de boeuf, marea vedetă a sărbătorilor de iarnă… perfectă ca prebiotic datorită cartofilor fierți, cu efect probiotic datorită castraveților murați în saramură, dar cu risc pentru siluetă din cauză de multă maioneză”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.