Angajații veniți din vacanță care trebuie să-și facă testul COVID. Concediu medical? Solidaritatea Sanitară dă explicații

Dana Lascu / 10 aug 2020 / 18:10
Teste PCR
Teste PCR

Ce faci la întoarcerea din vacanță dacă angajatorul îți cere să-ți faci testul COVID? Poți să-ți iei concediu medical pentru asta? Sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară explică:  

Deoarece durata de așteptare până când faci testul COVID și primești rezultatele „decurge dintr-o solicitare a unității, ea este parte a timpului de muncă”, deci nu poți să-ți iei/ să primești concediu medical. 

„Angajatorul poate condiția desfășurarea activității profesionale de efectuarea unui test COVID-19, însă durata de așteptare a rezultatului testului este pe seama celui care impune testul.

De principiu, testarea salariaților plecați în concediu de odihnă poate fi efectuată doar în două situații:

(1) La sfârșitul concediului de odihnă, în prima zi de prezentare la muncă. Dacă unitatea îi solicită salariatului să nu lucreze până nu are rezultatul testului atunci salariatul trebuie considerat ca aflându-se în activitate.

(2) Prin chemarea salariaților din concediu. În acest caz CO este întrerupt, salariatul fiind considerat ca aflându-se în activitate.

Pentru buna desfășurare a activității unitatea poate conveni împreună cu sindicatele afiliate la federațiile reprezentative la nivel de sector sanitar și alte forme de desfășurare a testării, acestea trebuind să fie incluse în contractele colective de muncă de la nivelul unității”, arată sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară, într-o postare pe pagina de Facebook a Federației. 

 

Arată-le colegilor tăi că nu sunt singuri urcând aici fotografiile STĂRUINȚELOR și SUFERINȚELOR tale: https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/foto-fssr/

Publicată de Federația “Solidaritatea Sanitară” din România pe Luni, 10 august 2020
Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy