ANI, medici găsiți în incompatibilitate. Pentru unul a fost sesizat Parchetul

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Medic
Medic

Doar luna aceasta ANI a constatat că patru medici sunt incompatibilitate: doi sunt directori de spital, unul este manager la ambulanță, iar al patrulea este șef de secție. Unul dintre ei a fost dat pe mâna Parchetului.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat recent că a constatat că patru medici sunt incompatibilitate pentru unul dintre ei fiind sesizat Parchetul pentru posibila încălcare a dispozițiilor legale privind regimul conflictelor de interese în materie penală.

ANI a decis că dr Irina Luanda Mititiuc, director medical în cadrul Spitalului Clinic „Prof. Dr. C.I.Parhon" Iași este în incompatibilitate deoarece, în perioada 22 noiembrie 2016 – 01 octombrie 2018, a exercitat simultan funcția de director medical în cadrul Spitalului Clinic „Prof. Dr. C.I.Parhon" Iași și calitatea de administrator al unei societăți comerciale, încălcând astfel dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006 (în vigoare începând cu data de 22 noiembrie 2016), coroborat cu art. 181, alin. (9) din același act normativ.

Conform ANI, Marian Hiru, manager general al Serviciului Județean de Ambulanță Argeș se află și el în incompatibilitate, întrucât începând cu data de 25 aprilie 2017, exercită simultan funcția de manager general al Serviciului de Ambulanță Județean Argeș, și pe cea de consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Domnești, județul Argeș, încălcând astfel dispozițiile art. 118, alin. (15), lit. a) din Legea nr. 95/2006.

În aceeași situație se află și dr Cristina Prelipceanu, medic-șef al Secției Clinice Gastroenterologie I în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon" Iași, care în perioada 22 noiembrie 2016 – 02 aprilie 2018 a deținut şi exercitat simultan funcția de medic Șef al Secției Clinice Gastroenterologie I în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „ Sf. Spiridon" Iași și calitatea de administrator în cadrul unei societăți comerciale, încălcând astfel dispoziţiile art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006, în vigoare începând cu data de 22 noiembrie 2016, coroborat cu art. 185, alin. (15) din același act.

Parchetul, sesizat pentru un fost manager-comandant

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași cu privire la posibila încălcare, de către dr Corneliu Botez, fost Comandant-manager în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Militar „Dr. Iacob Czihac" Iași, a dispozițiilor legale privind regimul conflictelor de interese în materie penală.
În perioada exercitării funcției de conducere de comandant-manager, spune ANI, acesta a semnat documente privind scoaterea la concurs a postului de medic primar, specialitatea medicină internă, în cadrul aceluiași spital, precum și acte privind organizarea și desfășurarea acestui concurs, la care a participat ulterior, fiind declarat admis. Astfel, persoana evaluată a obținut un folos patrimonial, prin încasarea salariilor aferente deținerii funcției de medic primar, specialitatea medicină internă.

„Având în vedere cele de mai sus, rezultă indicii privind săvârșirea de către BOTEZ CORNELIU a infracțiunii de conflict de interese prevăzută de dispozițiile art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal (în vigoare până la data de 27 iulie 2017), conform căruia „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. (2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative", sens în care ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași", se arată într-un comunicat al Agenției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel