"Anti-vaccinismul face victime". Dr. Adrian Wiener: Lasă o dâră de neîncredere. E greu de convins că vaccinarea e cea mai eficientă metodă de prevenție

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
vaccinul antigripal Foto: Freepik
vaccinul antigripal Foto: Freepik

Scăderea ratelor de vaccinare în rândul populației vulnerabile ridică semne de alarmă. Dezinformarea legată de vaccinare continuă să facă victime, iar specialiștii avertizează că măsurile de prevenție, în special pentru grupurile vulnerabile, sunt esențiale. 

Vezi și: În următorii 30 de ani, România se va confrunta cu o îmbătrânire accelerată. Isabela Stere: Este o realitate tristă

Pe fondul pandemiei și al dezinformării în creștere, campaniile de vaccinare au devenit o adevărată provocare. Tot mai multe voci din lumea medicală trag un semnal de alarmă asupra scăderii ratei de acoperire vaccinală. 

În cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS MEDIA GROUP, Dr. Adrian Wiener, Membru Comisia de Sănătate, Camera Deputaților atrage atenția asupra probleme de percepție a vaccinului și a efectelor mișcării antivacciniste.

Impactul scăderii ratelor de vaccinare

"Eu nu cred că trebuie să existe neapărat o opinie fundamentată politic sau care să țină de opoziție sau putere aici. E adevărat că ne aflăm într-un prim război ideologizat în ceea ce privește vaccinarea. Antivaccinismul militant face victime la propriu și lasă dâra asta de neîncredere în populație, de altfel, probabil din ce în ce mai greu de convins oamenii că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție.

Ratele de acoperire vaccinală, din păcate, scad. Cred că în populația vulnerabilă de peste 65 de ani sau la persoanele cu afecțiuni cronice, ca de altfel și în populația generală, suntem mult sub ținte. Și asta nu ține de disponibilitatea vaccinului sau de deficiențe administrative, deși există și acestea.

E o problemă de percepție care a fost exploatată politic de foarte multe ori. În unele zone din spectrul politic se profită maxim pe această luptă care are încărcare emoțională, este foarte bună la dezinformare și face victime. Cred că una din zonele în care intervențiile ale decidenților politici, ale oamenilor care au acumulat încredere ca și comunicatori în spațiul public, ar trebui să fie promovarea vaccinării ca principiu", a declarat Dr. Adrian Wiener, Membru Comisia de Sănătate, Camera Deputaților în cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS MEDIA GROUP. 

Această scădere se resimte cel mai mult în rândul populațiilor vulnerabile, precum persoanele vârstnice sau cele cu afecțiuni cronice, unde rata de imunizare este mult sub așteptări.

"Evident, dincolo de asta, trebuie identificate într-adevăr aceste zone care sunt foarte sensibile, foarte vulnerabile nu doar la gripă, în general la virusurile respiratorii, căminele de bătrâni fiind unele dintre ele, persoanele instituționalizate în general, unde este un mediu  extraordinar de risc  unde complicațiile gripei pot genera afecțiuni severe și chiar decese. Sigur că trebuie să aibă măsuri dedicate, speciale, de cartografiere a acestor zone și de responsabilizare a personalului medical pentru intervenție acolo, în ceea ce privește vaccinarea", a explicat Dr. Adrian Wiener, Membru Comisia de Sănătate, Camera Deputaților în cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS MEDIA GROUP. 

Acesta a continuat, detaliind: "Lucrurile se fac cumva ad-hoc, oarecum din bunăvoință sau din inerția sistemului de a face bine, de a ieși din afara atribuțiilor strict desemnate de legi și proceduri. Cam asta cred că sunt coordonatele.

Evident că este importantă această săptămână de conștientizare și de promovare a măsurilor de prevenție, dincolo de igiena de contact, evident, vaccinarea este cea mai importantă.

S-au făcut progrese în ceea ce privește accesibilitatea vaccinului. Lucrurile funcționează din acest punct de vedere, dar, la nivel de convingere a oamenilor, mai ales a celor care ar avea cel mai mare beneficiu, în ceea ce privește vaccinarea, sunt foarte mulți pași de făcut și cred că va dura ani de zile să ne întoarcem la ratele de acoperire vaccinală de dinainte de pandemie", a concluzionat Dr. Adrian Wiener, Membru Comisia de Sănătate, Camera Deputaților în cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS MEDIA GROUP.

Citește și: De ce trebuie să ne vaccinăm anual împotriva gripei. Cât ține imunitatea, de fapt. Prof. dr. Victoria Aramă explică

Eforturi ale autorităților și personalului medical

Autoritățile și personalul medical au un rol crucial în acest efort de prevenție, fiind necesară o responsabilizare mai accentuată și o comunicare constantă pentru a crește gradul de conștientizare. În alte tări, vaccinurile nu sunt supuse aceluiași număr de reguli și contrângeri, sunt privite ca OTC-uri.

"Ar fi foarte binevenită o relaxare din acest punct de vedere a promovării vaccinării. Toți cei din breaslă sau în afara ei care au câștigat credibilitatea și încrederea oamenilor, ar trebui să pună umărul la acest efort colectiv.

Pe de altă parte, există antivaccinism militant și în interiorul breslei, știm bine, l-am văzut de atâtea ori în pandemie și cred că aici Colegiul Medicilor poate că ar trebui să fie mai ferm, derivă direct din Codul deontologic, să transmită informații strict verificate științific pacienților" a declarat Dr. Adrian Wiener, Membru Comisia de Sănătate, Camera Deputaților în cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS MEDIA GROUP.

"Este o responsabilitate pe care fiecare medic ar trebui să o aibă, iar în măsura în care nu fac sau asumat fac exact contrariul, cred că, Colegiul Medicilor ar trebui să fie mai ferm din acest punct de vedere. Da, într-o problemă care practic devine de siguranță națională și anume acoperirea vaccinală în România, trebuie o disciplină de cod profesional. Nu poți să sabotezi chiar din interiorul breslei acest efort.

În ceea ce privește comunicarea publică, cred că astea două sunt cele două versante care, într-adevăr, ar trebui să ne preocupe mai mult. Din acest punct de vedere există niște contingențe legate de comunicarea în general referitoare la medicamente. La vaccinuri, la principiul vaccinării și eficacitatea vaccinării cred că ar trebui să fie un pic mai flexibile", a explicat Dr. Adrian Wiener, Membru Comisia de Sănătate, Camera Deputaților în cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS MEDIA GROUP.

Un apel la unitate și responsabilitate

Pe fondul acestor provocări, este esențial ca întregul sistem sanitar și politic să colaboreze pentru a asigura protecția celor mai vulnerabili membri ai societății noastre. 

"Sigur că Aradul nu face excepție, lucrurile vor urma în general un patern general, au fost decese și în Arad în fiecare sezon gripal. Aici, referitor la comunicarea și la exemplul personal poate nu ar strica și o inițiativă prin care spitalele să afișeze în mod vizibil rata de acoperire vaccinală a personalului medical, ca o metodă de a promovaresponsabilitatea și grija față de pacienți.

Da, personalul medical interacționează cu persoane vulnerabile, iar ultimul lucru pe care ni-l dorim este să chiar veriga în transmiterea bolii. În unele spitale din Statele Unite, există obligația contractuală, asumarea imunizării astfel încât să creeze un scut pentru pacienții care apelează la servicii medicale", a declarat Dr. Adrian Wiener, Membru Comisia de Sănătate, Camera Deputaților în cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS MEDIA GROUP. 

"Este, de fapt, o datorie profesională, nu doar una morală, în ceea ce privește spitalele, ce putem face mai mult ca personal medical, dincolo de a purta o mască sau măsurile evidente de igienă. Atunci când trec pragul epidemic, probabilitatea transmiterii este foarte mare.  

Au mai existat probleme în ceea ce privește accesibilitatea vaccinului pentru personalul medical, în sezonul trecut au existat aceste probleme, sper să se regleze pentru pentru acest sezon și să să fie cât mai puțini oameni care practic să treacă prin această boală absolut evitabilă.

Vaccinarea personalului medical nu este doar pentru protecția acestuia, ci, mai ales, pentru protecția pacienților vulnerabili. Este un instrument managerial, evident nu vorbim de obligativitatea vaccinării, ultimul lucru pe care îl dorim este ca spitalele să devină acceleratoare de transmitere a bolii", a adăugat în încheiere Dr. Adrian Wiener, Membru Comisia de Sănătate, Camera Deputaților în cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS MEDIA GROUP. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel