Antiinflamatoarele nesteroidiene în COVID. Dr Valeriu Gheorghiță: Lucrurile nu stau chiar așa în momentul de față

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Medic
Medic

Medicul de Boli Infecțioase Valeriu Gheorghiță a vorbit, la Interviurile DC News și DC Medical, despre rolul antiinflamatoarelor nesteroidiene în COVID-19.

Medicul militar, specialist în Boli Infecțioase, Valeriu Gheorghiță a afirmat, la Interviurile DC News și DC Medical, că experiența românească privind rolul antiinflamatoarelor nesteroidiene este ”limitată”.

"Rolul antiinflamatoarelor nesteroidiene, din experiența noastră, aș putea spune că este limitată experiența din România, pentru că am venit, am preluat informații și îngrijorări față de utilizarea lor la pacienții cu COVID-19, după acele date care au apărut în Franța, în care, în urma unor analize retrospective s-a emis ipoteza că pacienții cu forme severe aveau în istoricul recent utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene. Una dintre speculațiile la momentul respectiv era legată de faptul că aceste antiinflamatoare nesteroidiene reduc răspunsul inflamator și cumva favorizează replicarea virală, ceea ce ar favoriza formele severe.

Lucrurile nu stau chiar așa în momentul de față. Evident, a fost o ipoteză care a fost infirmată ulterior, în urma unor studii cu un nivel mult mai mare de încredere decât cele prezentate inițial, iar astăzi, dacă vorbim de rolul și beneficiul tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene la pacienții cu SARS-CoV-2, cred că ne este mult mai limpede faptul că au un rol benefic în atenuarea simptomatologiei generale pe care pacientul o are - starea de curbatură, febra, disconfortul general; în niciun caz nu se asociază cu agravarea formei de boală.

Majoritatea ghidurilor internaționale, în momentul de față, stipulează că un pacient care în mod curent folosește antiinflamatoare nesteroidiene pentru diverse afecțiuni cronice, reumatologice, poate să continue și trebuie să continue acele scheme terapeutice până să fie nevoie de întreruperea lor prin prisma faptului că dezvoltă o infecție cu SARS-CoV-2”, explică medicul Valeriu Gheorghiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel