AVC, 7 lucruri esențiale care vă pot SALVA viața. Ciuhodaru: Toți ar trebui SĂ ȘTIM ASTA!

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
AVC - Foto: Freepick
AVC - Foto: Freepick

Ce este AVC, când apare, care sunt simptomele, cum îl prevenim și ce este metoda FAST. Medicul Tudor Ciuhodaru, informații importante pentru noi toți.

"Toți ar trebui să știm asta. Primele simptome. Cum îl recunoașteți și ce trebuie să faceți. Formula FAST poate salva viața celui de lângă tine. Poate la viitoarele ore de educație pentru sănătate predate chiar la școală.

1. F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.

2. A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan brațele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos

3. S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele).

4. T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital. 

Toți ar trebui să știm asta. Trebuie învăţată în toate şcolile din România împreună cu multe alte noţiuni de prim-ajutor la orele obligatorii de educație pentru sănătate. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieţi dar aşteaptă de prea mult timp să fie adoptată. Până când parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege.

Vezi și: Ce fac în caz de AVC, accident vascular cerebral. Ține minte formula FAST și POZIȚIA în care trebuie stat

Rețineți:


1. Apare la vârste din ce în ce mai mici (chiar sub 30 de ani) (Nu mai este apanajul vârstelor înaintate). Este a doua cauza de mortalitate (după bolile cardiovasculare).

2. Semnele sau simptomele apar de regulă rapid. (Senzație de slăbiciune, amorțeli sau furnicături la nivelul feței sau membrelor. Probleme de vorbire sau de înlegerea cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizie, și pot merge până la comă și stop cardiorespirator.

3. Accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid (pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.

4. Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie să facă în astfel de situaţii.

5. 70% dintre pacienţi nu au ştiut ce li s-a întâmplat şi mai puţin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.

6. Printre factorii de risc se numără suprasolicitarea, stress-ul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul și fumatul.

7. Atenție!! Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învățate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla înmulţirii.

Cum procedezi dacă ești singur și faci INFARCT. Trebuie să ȘTII ASTA

Cum il poți preveni. 7 lucruri esențiale care vă pot salva viața


1. Renunțați la fumat.
2. Dormiți suficient.
3. Mâncați sănătos.
4. Faceți mișcare. 
5. Control medical periodic.
6. Tratați corect diabetul, bolile de inimă și depresia.
7. Atenție la excesul de alcool.

Atenție:

1. AVC face prea multe victime în România.

2. 60. 000 de români sunt diagnosticați anual cu AVC.

3. Doar 1 din 3 pacienți ajung să se recupereze complet.

4. Diagnosticut și tratatamentul făcut în timp util influențează major șansele de supraviețuire și de recuperare ulterioară", transmite medicul Tudor Ciuhodaru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel