Bebeluși cyborg: ce au găsit cercetătorii în placenta bebelușilor. Mamele sunt șocate

Angela Sabău |
Data publicării:

Particulele microplastice au fost descoperite pentru prima dată în placentele bebelușilor nenăscuți, despre care cercetătorii au spus că este „o problemă de mare îngrijorare”.

Impactul microplasticelor asupra organismului, asupra sănătății, este încă necunoscut. Dar oamenii de știință au spus că ar putea transporta substanțe chimice care ar putea provoca daune pe termen lung sau ar putea deranja sistemul imunitar în curs de dezvoltare al foetusului. Este posibil ca particulele să fi fost consumate sau inspirate de mame.
Particulele au fost găsite în placente de la patru femei sănătoase care au avut sarcini și nașteri normale. Microplasticele au fost detectate atât pe partea fetală, cât și pe cea maternă a placentei și în membrana în care se dezvoltă fătul.
Au fost găsite o duzină de particule de plastic. Doar aproximativ 4% din fiecare placentă a fost analizată, însă asta sugerează că numărul total de microplastice este mult mai mare. Toate particulele analizate au fost materiale plastice care au fost vopsite în albastru, roșu, portocaliu sau roz și ar putea proveni inițial din ambalaje, vopsele sau produse cosmetice și produse de îngrijire personală.

Microplasticele, posibil să fi ajuns în corpul bebelușilor 

Microplasticele aveau în general o dimensiune de 10 microni (0,01 mm), ceea ce înseamnă că sunt suficient de mici pentru a fi transportate în sânge. Este posibil ca particulele să fi pătruns în corpul bebelușilor, dar cercetătorii nu au putut evalua acest lucru.
„Este ca și cum ai avea un copil cyborg: nu mai este compus doar din celule umane, ci un amestec de entități biologice și anorganice”, a spus Antonio Ragusa, director de obstetrică și ginecologie la spitalul San Giovanni Calibita Fatebenefratelli din Roma și care a condus studiu. „Mamele au fost șocate”.
În studiul publicat în revista Environment International, cercetătorii au concluzionat: „Datorită rolului crucial al placentei în susținerea dezvoltării foetusului și în acționarea ca o interfață cu mediul extern, prezența particulelor de plastic potențial dăunătoare este o chestiune de o mare îngrijorare. Trebuie efectuate studii suplimentare pentru a evalua dacă prezența microplasticelor poate declanșa răspunsuri imune sau poate duce la eliberarea de contaminanți toxici, rezultând vătămări. ”

Milioane de particule, înghițite din sticlele de lapte

Efectele potențiale ale microplasticelor asupra fătului includ dezvoltarea fetală redusă, au spus ei.
La alte două femei din studiu nu au au fost găsite particule de palstic, ceea ce ar putea fi rezultatul unor fiziologii, diete sau stil de viață diferite, au spus oamenii de știință.
Poluarea cu microplastice a ajuns în fiecare parte a planetei, de la vârful muntelui Everest până la oceanele cele mai adânci. Se știe deja că oamenii consumă particulele minuscule prin alimente și apă sau le inspiră.
Efectul lor în organism este necunoscut, dar oamenii de știință spun că este urgent să se evalueze problema, în special pentru sugari. În octombrie, oamenii de știință au dezvăluit că bebelușii hrăniți cu lapte de formulă în sticle de plastic înghit milioane de particule pe zi. În 2019, cercetătorii au raportat descoperirea particulelor de poluare a aerului pe partea fetală a placentelor, indicând faptul că bebelușii nenăscuți sunt, de asemenea, expuși aerului murdar produs de traficul cu motor și de arderea combustibililor fosili, scrie The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel