Contraceptiv pentru bărbați, inspirat dintr-un cocktail colorat

Zeci de ani la rând, femeile au dus cea mai mare parte a „poverii” contracepției. Cu toate acestea, utilizarea, de către femei, pe termen lung a pilulelor contraceptive ar putea crește riscul unor...
Formele uzuale de contracepție masculină sunt fie prezervativele sau pe termen lung, vasectomia. Cu toate acestea, prezervativele pot eșua, iar vasectomiile, deși eficiente, nu sunt adesea reversibile. Cercetătorul Xiaolei Wang și colegii săi au vrut să elaboreze o nouă formă de contracepție masculină pe termen mediu, care să fie și reversibilă.
Ei s-au inspirat de la cocktail-uri, precum Galaxy, pe care barmanii le fac prin stratificare de lichide colorate, într-un pahar. Dacă băutura este amestecată sau încălzită, straturile se combină într-un lichid uniform. Wang și colegii săi s-au întrebat dacă ar putea utiliza o abordare similară pentru a injecta straturi de substanțe cu scopul de a bloca canalul (vasul sau ductul) deferent, conducta care transmite sperma de la testicul la uretră. Aplicarea căldurii ar determina amestecarea straturilor, conbinarea acestora și „decuplarea canalului".
Efect contraceptiv de două luni
Echipa a testat compusul pe șoareci masculi. Ei au injectat secvențial patru straturi de substanțe, în canalul deferent: un hidrogel care formează o barieră fizică pentru spermă; nanoparticule de aur, care se încălzesc atunci când sunt iradiate de aproape cu lumină infraroșie; acidul etilendiaminotetraacetic (EDTA), un produs chimic care descompune hidrogelul și, de asemenea, ucide sperma; și, în cele din urmă, un alt strat de nanoparticule de aur.
Materialele injectate, fără a fi amestecate, au împiedicat cobaii masculi să lase însărcinate femelele mai bine de 2 luni, se arată într-un material dat publicității de American Chemical Society. Cu toate acestea, atunci când cercetătorii aprindeau o lampă cu infraroșu aproape de șobolani, timp de câteva minute, straturile se amestecau și se dizolvau, permițând animalelor să producă urmași. Cercetătorii spun că, în timp ce acest experiment pilot este promițător, sunt necesare mai multe cercetări pentru a verifica siguranța materialelor.
Studiul poate fi găsit AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-