Orban: am cumpărat aparate de testare, avem probleme cu chiturile de testare

Premierul Ludovic Orban a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre situația din sistemul de sănătate la ora actuală și ce măsuri se pregătesc în spitale pentru combaterea infecțiilor cu...
Premierul Ludovic Orban a susținut o conferință de presă în această seară, în care a anunțat care sunt măsurile și pregătirile pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.
”Punem în practică un plan de pregătire graduală a spitalelor, în funcție de numărul de persoane care sunt diagnosticate pozitiv, să primească persoane care sunt diagnosticate spre tratament, având practic trei linii, trei etape de pregătire a spitalelor, în care pe rând intră spitalele în funcțiune. Prima linie care funcționează astăzi, a doua linie în care intră spitalele de pneumologie, de boli infecțioase și alte spitale care au capacitatea de a trata. De asemenea, pregătim a treia linie în care identificăm în fiecare județ spitale care să fie dedicate exclusiv tratării persoanelor care sunt diagnosticate pozitiv. Pentru a asigura o creștere a capacității, atât în ce privește numărul de paturi pentru tratarea cazurilor obișnuite, cât și în ce privește numărul de paturi pentru secțiile de terapie intensivă”, a spus premierul Ludovic Orban.
De asemenea, el a mai arătat că se urmărește creșterea capacității de testare a pacienților, folosind aparatură de tip PCR.
„Am plecat de la un număr foarte redus de PCR, în prima parte au funcționat 9 astfel de aparate de tip „Real Time PCR”. La ora asta sunt puse în funcțiune 19. Am identificat toate PCR-urile pe care le putem pune în funcțiune pentru a diagostica. Până în prezent sunt achiziționate 10 aparate noi, de asemenea prin Crucea Roșie, care sunt distribuite în momentul de față în teritoriu, de asemenea prin Unifarm avem un contract prin care au fost deja achiziționate 10 PCR-uri, din care patru sunt deja montate și pregătite să fie distribuite. De asemenea în cadrul videoconferinței pe care am avut-o am aflat cu bucurie că s-au mișcat și spitalele și au achiziționat PCR-uri și chituri de testare. Problema cea mai mare pe care o avem în perioada următoare este aceea de a asigura chiturle de testare”, a mai spus el.
Potivit premierului, au fost demarate proceduri și prin Ministerul Sănătății de a achiziționa aparate PCR, dar și chituri de testare. „În ceea ce privește chiturile care au fost achiziționate până în prezent am fost informat de Unifarm că există un contract cert și că vom primi 2.000 de chituri de testare care au capacitatea de a testa cel puțin 100.000 de persoane. De asemenea, suntem în curs de achiziție de ventilatoare, Unifarm are contracte semnate pentru 100 de ventilatoare, de asemenea ONAC-ul are contract semnat pentru 200 de ventilatoare. Sigur, ele urmează să vină după un grafic, pentru că aceste ventilatoare chiar dacă semnezi contractul, producerea lor durează și ele vin într-un ritm în funcție de capacitatea de producere. Utilizăm toate sursele posibile care pot să furnizeze tot ceea ce este necesar pentru a putea pregăti tratarea coronavirusului în spitale, astfel încât să existe un risc cât mai mic de a se înrăutăți starea pacienților”, a mai spus premierul în cadrul conferinței.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-