EXCLUSIV De ce nu trebuie să ne mai numărăm caloriile. Simona Carniciu: Contează mai mult să ne luăm ce avem nevoie din alimente, nu contează caloriile!

Alimentele pe care le alegem să le consumăm ar trebui să fie nutritive și să contribuie la sănătatea noastră generală, nu să fie doar o sursă de calorii.
Mulți dintre noi ne confruntăm cu dilema controlului caloriilor. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție de la Centrul de cercetare, diagnostic și tratament în diabet și boli de nutriție, ne îndeamnă să ne îndreptăm atenția către calitatea alimentelor și gestionarea eficientă a porțiilor, subliniind că numărarea strictă a caloriilor poate fi, uneori, o abordare prea rigidă.
Simona Carniciu ne îndeamnă să privim dincolo de numărul caloriilor și să ne concentrăm asupra dimensiunii porțiilor. Este adevărat că controlul caloric este esențial pentru menținerea unei greutăți sănătoase, însă ceea ce contează cu adevărat este să alegem alimente nutritive și să fim atenți la proporțiile pe care le consumăm.
"Nu contează caloriile. Corpul nostru este adaptat ca în fiecare zi să avem diferențe calorice"
Un alt sfat util oferit de nutriționist este să ne asigurăm că nu consumăm porții foarte mari. Putem învăța să recunoaștem dimensiunile corecte ale porțiilor și să ne asigurăm că nu exagerăm cu cantitățile. Este important să fim conștienți că porțiile noastre pot crește treptat în timp.
"Nu este important să numărăm caloriile, este important să avem grijă la dimensiunea porțiilor. Corpul nostru este adaptat ca în fiecare zi să avem diferențe calorice. Ceea ce contează mai mult decât a calcula caloriile este să ne luăm ce avem nevoie din acele alimente și din acele feluri preparate. Este vorba de funcționalitatea alimentelor, nu de încărcătura lor calorică", ne-a spus medicul Simona Carniciu.
Una dintre metodele simple pentru a controla aportul caloric este să limităm dimensiunea porțiilor noastre. Porțiile standard sunt mult mai mici (uneori) decât cele servite în restaurante sau chiar decât ceea ce suntem obișnuiți să mâncăm acasă. Prin reducerea dimensiunii porțiilor, putem gestiona eficient caloriile fără a fi nevoie să ținem evidența exactă a fiecărei calorii consumate.
Pe lângă gestionarea dimensiunii porțiilor, reducerea aportului de carbohidrați poate fi o altă strategie eficientă în controlul caloriilor. Studiile au arătat că nu toate caloriile sunt create egal, iar o dietă mai săracă în carbohidrați poate fi asociată cu o ardere mai mare a caloriilor zilnice. Eliminarea zaharurilor simple din dietă poate fi primul pas în direcția pierderii în greutate și a menținerii acesteia pe termen lung.
"Un aliment pe care ar trebui să îl mâncăm mai rar sau spre deloc - cartoful. Pentru că avem tendința să îl consumăm așa cum nu este sănătos, în varianta prăjită. Tentația de a se consuma în forma lui cea mai gustoasă este mai mare. Cartoful, dacă l-am consuma mai rar, ar fi mai bine. Dacă am reuși să-l consumăm într-un mod sănătos, căci sunt preparate din cartofi care pot fi sănătoase, dar să știm cum să le gătim", ne-a mai spus medicul.
Este important să ne amintim că obiectivul nostru nu ar trebui să fie doar reducerea caloriilor, ci și asigurarea că ne hrănim corpul cu nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa optim. Alimentele pe care le alegem să le consumăm ar trebui să fie nutritive și să contribuie la sănătatea noastră generală, nu doar să fie o sursă de calorii. Prin adoptarea unei abordări echilibrate între controlul caloriilor și alimentația sănătoasă, putem să ne bucurăm de o stare de sănătate și bunăstare îmbunătățită pe termen lung.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Misiunea 70/2030: România vrea să controleze hipertensiunea și să salveze vieți
Istoria medicinei în Evul Mediu românesc, între vraci, moașe și bărbieri
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Liderul neurochirurgiei europene, impresionat de rezidenții români: Sunt dornici să învețe și vor să devină excelenți!
Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.