EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă nu mesteci mâncarea bine înainte să o înghiți. Marea greșeală pe care ai făcut-o până acum. Dr. Doru Negru: Irită pereții stomacului

De câte ori trebuie să mesteci mâncarea până să o înghiți. Marea greșeală pe care ai făcut-o până acum.
Mestecatul alimentelor este un aspect important al procesului de digestie și poate influența modul în care organismul absoarbe nutrienții din mâncare.
Studiile au demonstrat că mestacatul alimentelor suficient de mult poate avea numersoare beneficii pentru sănătate.
Ce se întâmplă atunci când nu mestecăm mâncarea cât trebuie?
Mestecarea adecvată a hranei începe procesul de digestie în cavitatea bucală, ajungând la descompunerea alimentelor în bucăți mai mici și la amestecarea cu salivă, care conține enzime ce încep descompunerea carbohidraților. Mesecarea incompletă duce la o digestie dificilă.
Mai mult, alimentele nedigerate sau nedespărțite corect în bucăți mai mici pot trece mai repede prin tractul digestiv, ceea ce poate duce la o absorbție ineficientă a nutrienților.
De asemenea, mestecarea insuficientă poate provoca indigestie, balonare și disconfort abdominal, deoarece stmacul și intestinele pot fi suprasolicitate pentru a descompune bucățile mai mari de hrană.
"Noi mestecăm de trei ori și înghițim. În momentul ăla, alimentele ajung insuficient preparate în stomac și stomacul e silit să facă chimic ceea ce n-au făcut fălcile mecanic și își va crește secreția gastrică de patru-cinci ori mai mult decât e nevoie.
Ori excesul de secreție gastrică irită pereții stomacului și fac o foame de-ai mâncat și pietre după.
Pentru că cel mai bun plasament gastric e mâncarea.
Dacă mesteci mult, alimentele ajung bine preparate în stomac, foamea secundară dată de excesul de secreție gastrică e mai mică și te saturi cu puțin.
Dacă bei apă înainte de masă. Dacă mesteci mult mâncarea te vei sătura cu puțin.
Nimeni nu te obligă să mănânci tot. Da, masa e bogată. Iei și de acolo și de acolo, dar puțin.
Cine te obligă să mănânci tot? Ne-au învățat părinții că ne-au învățat prost", a declarat Dr. Doru Negru, medic de boli interne, diabet, nutriție, boli metabolice la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.
Potrivit medicului Doru Negru, "ar trebui să mestecăm de 20 de ori fiecare îmbucătură, până aproape se topește mâncarea în gură".
Și studiile sugerează că un număr optim de mestecări pentru fiecare înghițitură variază, dar se recomandă între 20 - 30 de mestecări pentru fiecare bucată de hrană.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
John Deanfield explică de ce “nu ai voie” nu ne scapă de bolile cardiovasculare: Prevenția, un “cont de economii” cu dobândă
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
Dependența explicată de dr. Adrian Atasiei: criterii, diferența dintre consum ocazional și comportament compulsive
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.